Economie

PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN LECTURĂ FINALĂ MODIFICAREA LEGII BUGETULUI DE STAT PENTRU ANUL 2019

15 august, 2019

Joi, majoritatea parlamentară a examinat şi adoptat în a doua lectură Proiectul Legii privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu, a menţionat că Proiectul de Lege are drept scop ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli şi soldul bugetar (deficit) reieşind din reestimarea prognozelor principalilor indicatori macroeconomici şi mersul executării bugetului de stat în semestrul I al anului curent, deblocarea finanţării suportului bugetar din partea donatorilor.

Potrivit lui, politica bugetar-fiscală pentru anul 2019 se aliniază la angajamentele asumate în cadrul programului cu FMI în ceea ce priveşte asigurarea stabilităţii bugetar-fiscale şi respectarea plafonului deficitului bugetar.

Astfel, pentru anul 2019, veniturile bugetului de stat se propun de a fi stabilite la nivel de 40,6 mlrd. lei, în loc de 42,1 mlrd. lei planificate anterior. Cheltuielile bugetului de stat se propun a fi reduse de la 47,6 mlrd. lei până la 46,3 mlrd. lei. Astfel, deficitul bugetar se va majora cu 164,6 mil. lei până la 5,7 mlrd. lei şi va constitui 2,75% din PIB.

Amendamentele prevăd, de asemenea, o reducere a alocărilor la bugetul asigurărilor sociale cu circa 729 mil. lei până la 8,1 mlrd. lei. În acelaşi timp, finanţarea bugetelor locale va spori uşor cu 429 mil. de lei.

Investiţiile de capital vor scădea brusc cu 1,3 mlrd. de lei (20,4%), din cauza întârzierii lansării diferitor proiecte de investiţii (de exemplu, nu a fost semnat un acord cu Belarus, care prevede reconstrucţia drumurilor, proiectul având un buget de 100 de mil. lei).

Preşedintele Comisiei economie a menţionat că acest Proiect de Lege vine să stopeze un ciclu de disfuncţionalităţi în executarea bugetului de stat şi prin amendamentele propuse va alinia procesul bugetar la nevoile şi priorităţile ţării.

„Avem nevoie de o rectificare a Legii bugetului de stat care să responsabilizeze autorităţile, să sporească transparenţa, să minimalizeze impactul crizei bugetare, şi să aducă pe termen lung la rezultate fiscale durabile”, a spus el.

Anterior Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a subliniat că modificarea soldului bugetar (deficit) va fi efectuată reieşind din păstrarea în vizor a cheltuielilor sociale, implementarea noului sistem de salarizare în sistemul bugetar şi investiţiile pentru proiectele demarate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.