Economie

PREŞEDINTELE IGOR DODON A DISCUTAT LA BRUXELLES POSIBILELE SCENARII DE APROVIZIONARE A MOLDOVEI CU GAZE

05 septembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a discutat la Bruxelles posibilele scenarii de aprovizionare a Moldovei cu gaze. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a scris pe pagina sa de facebook că miercuri a discutat acest subiect cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

„Am discutat aspecte ale securității energetice naționale și regionale. Am menționat că aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federația Rusă și Ucraina – „Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina este la momentul actual singura cale de tranzit pentru Republica Moldova”, a remarcat Dodon.

El a reamintit că „prin Ucraina tranzitează gazele rusești nu doar în Republica Moldova, ci și în țările balcanice, astfel că există riscuri pentru toată regiunea”.

„În context, am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, având în vedere că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situația fiind neclară pentru toate părțile implicate”, a menţionat Dodon.

El a mai spus că a informat partenerii europeni despre negocierile pe care le-a avut recent cu conducerea companiei „Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, dar și despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina”.

Luni, în cadrul vizitei de lucru la Moscova, Igor Dodon a discutat subiectul livrărilor de gaze către Moldova cu vicepreşedintele Guvernului FR, Dmitri Kozak, şi cu preşedintele „Gazprom”, Alexei Miller. Sâmbătă, el intenţionează să se întâlnească la Kremlin cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru a discuta posibilitatea acordării unor reduceri la gaze pentru Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.