Economie

BNM A PRESCRIS BĂNCILOR DIN MOLDOVA SĂ BLOCHEZE CONTURILE AGENŢILOR ECONOMICI DIN TRANSNISTRIA

09 septembrie, 2019

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a dat indicaţii băncilor din Moldova să blocheze conturile pentru mai mulţi agenţi economici din Transnistria.

Potrivit agenţiei INFOTAG, această măsură a fost întreprinsă în privinţa a 25 de întreprinderi, printre care se numără şi Uzina Metalurgică de la Râbnița, uzinele „Moldavizolit”, „Moldavkabeli” de la Tiraspol.

Într-un comunicat al BNM se menţionează că decizia de blocare a conturilor a fost luată în legătură cu faptul că „la nivel mondial se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului”.

„Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special după ce, în anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, se arată în comunicat.

BNM menţionează că înăsprirea regulilor în acest sens este valabilă pentru toți deținătorii de conturi, nu numai pentru întreprinderile din Transnistria.

„Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență din partea clienților. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să acţioneze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei și le-au asumat. Ulterior, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, inclusiv în privința unor întreprinderi din regiunea transnistreană.

În prezent, peste 400 de întreprinderi din regiunea transnistreană dețin conturi în băncile licențiate din Moldova.

Autorităţile Transnistriei, care nu se supun autorităților Republicii Moldova, consideră că închiderea conturilor este o „presiune financiară din partea Moldovei”. Acestea s-au adresat în acest sens participanților la formatul „5+2” (OSCE, Rusia, Ucraina în calitate de garanţi ai reglementării politice a conflictului transnistrean, precum și observatorilor în procesul de negocier – Uniunea Europeană și SUA).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.