Economie

INVESTITORII PROPUN MAJORAREA SUMEI PREJUDICIULUI CAUZAT PRIN INFRACŢIUNE ECONOMICĂ PENTRU REȚINEREA PREVENTIVĂ DE LA 280 MII LEI LA 5 MIL. LEI

17 septembrie, 2019

Asociația Investitorilor Străini din Moldova propune majorarea sumei prejudiciului cauzat prin infracţiune economică pentru reținerea preventivă a persoanei vinovate de la 280 mii lei la 5 mil. lei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, această propunere a fost prezentată de președintele Asociaţiei, Alexander Koss, care este și președintele consiliului de administrație al „Sudzucker Moldova”. La forumul presei economice, dedicat celor 100 de zile de activitate a Guvernului, el a vorbit despre necesitatea de a introduce modificări corespunzătoare, având în vedere sancţiuni pentru infracțiuni economice.

„În primul rând, avem în vedere decriminalizarea, ceea ce va face posibilă recalificarea acestor infracţiuni din „grave” în „mai puțin grave”. Acum, pentru a porni o cauză penală, este suficientă o greșeală de 14 mii de euro. Și pentru asta în Moldova poţi sta la închisoare”, a spus el.

Pentru comparaţie, Alexander Koss a adus exemplu Germaniei, unde suma minimă a prejudiciului constituie 5 mil. lei.

„Și atâta timp cât nu există o decizie judecătorească, suspectul se află la libertate, fără nicio restricție”, a spus el.

Potrivit președintelui Asociației Investitorilor Străini, în Moldova această măsură este folosită în mod ilegal pentru a face presiune asupra oamenilor de afaceri pentru a obține dovezi. Omul abia este suspectat de infracțiuni economice, iar pentru căutarea probelor vinovăției este ţinut în arest, distrugând viaţa oamenilor.

„Prin urmare, considerăm că nu trebuie să existe reţinere preventivă pentru infracțiuni economice, ale căror prejudicii nu depășesc 5 mil. lei”, a spus Koss, afirmând că Asociația va introduce această propunere în următorul număr al „Cărții albe” a sa, care va fi lansată pe 1 octombrie.

Referindu-se la importanța justiției corecte și transparente în Moldova, președintele Asociației a menționat că republica trebuie să lucreze pe marginea specializării judecătorilor în domenii precum concurența, dreptul intelectual și protecția datelor cu caracter personal, lucru solicitat şi actual astăzi pentru businessul moldovenesc.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.17 15:05 Grigore
    Este buna propunerea, nu cred ca sa fie acceptata de guvern si fiscu.
  2. 2019.09.17 15:15 Stanislav
    Acum guvernu trebue sa face tot pentru oameni de afaceri...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.