Economie

LA ŞEDINŢA COMISIEI INTERGUVERNAMENTALE AU FOST DISCUTATE SUBIECTE LEGATE DE LIVRAREA GAZELOR RUSEŞTI ÎN MOLDOVA

19 septembrie, 2019

La cea de-a XV-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, care a avut loc joi la Chișinău, au fost discutate subiecte legate de livrarea gazelor ruseşti în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă serviciul de presă al SA ,,Moldovagaz”.

Potrivit comunicatului, noul președinte al Consiliului de Administrație al întreprinderii, Vadim Ceban, s-a pronunţat pentru continuarea dialogul bilateral pe platforma Comisiei interguvernamentale, precum și la nivelul organelor guvernamentale centrale și al întreprinderilor complexului.

Comisia a examinat trei subiecte importante pentru complexul energetic, în special sectorul gaze naturale:

- necesitatea prelungirii termenului contractelor de furnizare și de tranzit ale gazelor naturale în vigoare și/sau semnarea unor contracte noi;

- reglementarea datoriilor SA ,,Moldovagaz” față de SAP ,,Gazprom”;

- implementarea prevederilor Legii RM cu privire la gazele naturale în partea ce ține de asigurarea independenței operatorului de transport gaze.

„Actualmente este rațională prelungirea termenului contractelor de furnizare și de tranzit în vigoare, pornind de la circumstanțele create și expirarea la 31 decembrie 2019 a termenului lor”, a remarcat Ceban.

Potrivit lui, a fost format un grup de lucru bilateral, în cadrul căruia se vor contura condițiile contractuale de furnizare și de tranzit de gaze naturale.

„Subiectul datoriilor SA ,,Moldovagaz” este un element complex, care necesită a fi discutat în cadrul ulterioarelor întâlniri. La momentul actual s-a convenit asupra creării unui mecanism viabil de achitare a datoriei acumulate de SA ,,Moldovagaz” față de SAP ,,Gazprom”, se arată în comunicat.

Directorul ,,Moldovagaz” a menţionat că există anumite deficiențe pentru implementarea la timp a prevederilor Legii cu privire la gazele naturale, care reglementează activitatea operatorilor de transport de gaze naturale.

„Acest subiect se află în vizorul organelor de conducere și acționarilor SA ,,Moldovagaz”, luând în considerare și faptul asigurării implementării prevederilor Legii cu privire la gazele naturale de către întreprinderile afiliate SA ,,Moldovagaz” care se află în regiunea transnistreană”, a spus Ceban.

Şedinţa Comisiei interguvernamentale este coprezidată de vicepremierul RM, Vasilii Şova şi ministrul Agriculturii FR, Nikolai Patruşev.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.19 18:39 Horia
    Rusina, volumu comertului intre RM si FR este mai putin ca $500 000 000.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.