Economie

PROIECTUL USAID ŞI ASOCIAȚIA „MOLDOVA-FRUCT” AU LANSAT UN GHID CU RECOMANDĂRI PRIVIND EXPORTUL DE FRUCTE ÎN CONTAINERE MARITIME

09 octombrie, 2019

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Agricultura Performantă în Moldova” şi Asociația „Moldova-Fruct” au lansat un ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ghidul a fost prezentat producătorilor de fructe din Moldova interesați în exportul de fructe proaspete pe piețe îndepărtate, cum sunt cele din Golful Persic, Africa de Nord, Bangladesh, India. Publicația a fost elaborată în baza experienței exportatorilor care au expediat în containere maritime frigorifice fructe și struguri de masă în Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat, Alexandru Dubălari, a spus la evenimentul de prezentare a publicației că ghidul este un instrument foarte util și eficient ce va contribui decisiv la promovarea exporturilor de producție vegetală autohtonă pe piețele internaționale.

„Această publicație prezintă utilizarea corectă a containerelor maritime pentru transportarea la lungă distanță a produselor horticole perisabile. De asemenea, conține o sinteză a celor mai des întâlnite clauze în contractele de vânzare-cumpărare a produselor horticole perisabile. Producătorii agricoli, exportatorii, companiile de transport, inspectorii din agențiile publice, vor găsi informații și recomandări valoroase privind aspectele-cheie ale transportului în containere maritime: factorii ce influențează calitatea fructelor la etapa post-recoltare, tehnologiile și cele mai bune practici care pot fi aplicate pentru menținerea calității fructelor pe durata transportului maritim, precum ambalajul adecvat, stivuirea corectă”, a menţionat el.

Potrivit datelor „Moldova-Fruct”, aceste piețe oferă tot mai multe oportunități pentru fructele produse în Republica Moldova. Dacă în 2016 au fost înregistrate doar câteva încercări de export în Emiratele Arabe și Bangladesh, atunci în 2018 au fost livrate circa 1000 tone de mere în India, Bangladesh, Irak, India, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar și Israel.

Cea mai eficientă și sigură metodă de transport către aceste piețe sunt containerele frigorifice maritime. Durata transportării este de la 20 la 45 de zile. Din aceste considerente, este necesară respectarea unor reguli stricte pentru ambalarea, paletizarea, setarea temperaturii și umidității optime, ventilarea adecvată pentru a garanta calitatea fructelor expediate din Moldova până la consumatorul final.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.09 11:24 Dumitru
    Diversificarea pietii - este buna idea, in asa mod noi putem sa exportam chiar si 1 000 000 de toane de mere.
  2. 2019.10.09 11:28 Galina
    Daca asa ceva sa ajuta, asta inseamna ca este bine pentru agrarienii nostrii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.