Economie

BANCA MONDIALĂ MENŢINE PROGNOZA CREŞTERII ECONOMIEI MOLDOVEI PENTRU ANII 2019-2021

10 octombrie, 2019

Banca Mondială (BM) consideră că în anul 2019 PIB-ul Moldovei va creşte cu 3,4%, în 2020 – cu 3,6%, iar în 2021 – cu 3,8%. Despre aceasta se menţionează în noul raport al Băncii Mondiale privind economia ţărilor din Europa şi Asia Centrală. Totodată, comparativ cu raportul „Global Economic Prospects”, publicat în iunie, prognoza creşterii economiei moldoveneşti a fost menţinută la acelaşi nivel.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la document, experţii BM afirmă că, în general, creșterea economică globală în acest an va încetini de la 2,9% la 2,6%, pe fondul riscurilor crescute și al factorilor nefavorabili. În zona euro, creşterea economică se așteaptă a fi de 1,1% sau cu 0,1 puncte procentuale. mai puțin decât prognoza din iunie.

„Activitatea din zona euro a scăzut semnificativ începând cu 2018, în special în sectorul producției, care a trecut la un declin accentuat. În timp ce producția industrială și comerțul exterior demonstrează o scădere esenţială, activitatea de consum arată abia primele semne ale agravării situației pe fondul unei încetiniri a vânzărilor cu amănuntul și scăderii așteptărilor de consum”, comentează economiștii.

După cum a informat anterior INFOTAG, în iunie, Banca Mondială a diminuat cu 0,4 puncte procentuale prognoza creșterii economiei moldovenești pentru acest an, în timp ce pentru 2020 a majorat-o cu 0,1 p.p, iar pentru 2021 – chiar cu 0, 6 p.p. Banca a motivat acest lucru printr-un volum mai mic de remitențe și o posibilă creștere a inflației, care amenință să submineze veniturile disponibile și să încetinească creșterea economică.

Printre principalele probleme pentru creșterea durabilă pe termen lung a economiei Moldovei au fost numite tendințe demografice nefavorabile în republică, productivitatea scăzută și vulnerabilitatea la șocurile externe.

FMI și BERD prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 3,5%, iar pentru 2020 – de 3,8%. Ministerul Economiei Moldovei este mai optimist și se așteaptă la o creștere economică de cel puţin 3,7% în acest an.

În prima jumătate a anului, PIB-ul Moldovei a constituit la 90,889 miliarde de lei ($5,106 mlrd.) în prețuri curente de piaţă, în creștere cu 5,2% în termeni reali față de aceeași perioadă a anului 2018.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.