Economie

DEPUTAT: PENTRU STABILIREA MONOPOLULUI LA EXPORTUL DE NUCI AU FOST FOLOSITE ORGANELE DE CONTROL

11 octombrie, 2019

Organele de control de stat din Moldova au fost folosite pentru a stabili monopolul la exportul de nuci. Despre aceasta a comunicat joi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Igor Munteanu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a amintit că, până în 2016, comerţul cu nuci era considerat o afacere extrem de bună, de aceea mulți au plantat plantații mari, exporturile creşteau constant, iar Moldova a ajuns să ocupe 6% din piața mondială și a devenit membru al unei organizații specializate.

„Din 2016 exporturile au scăzut cu 35% sau 300 mil. lei, iar prețurile de achiziție s-au prăbușit cu peste 50%. Această criză a provocat numeroase probleme pentru exportatori și oamenii simpli, pentru care vânzarea nucilor era o sursă importanţă de venit”, a remarcat deputatul.

Potrivit acestuia, comisia parlamentară a efectuat o investigaţie, în cadrul căreia s-a constatat că, pentru a acapara o parte a pieței, guvernul actualului președinte al Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip, a creat o comisie care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, evaziune fiscală, falsuri în acte de achiziție și contrabandă cu nuci.

“Autoritățile nu au confirmat activitatea unei astfel de comisii. Serviciul de Informații și Securitate ne-a informat că în 2016 a solicitat Guvernului crearea uneia, dar au fost refuzați, iar ulterior de acest lucru s-a ocupat PCCOCS și Serviciul Vamal. Majoritatea celor investigați au negat informațiile, dar au confirmat că în acea perioadă controalele au crescut de trei ori”, a spus Munteanu.

El a menţionat că companiile specializate în exportul nucilor au fost sancționate pentru că nu completau actele de achiziție. Seria de controale a blocat activitatea companiilor, în rezultatul acestora au fost sechestrate mii de tone de nuci, iar numeroase companii s-au autolichidat. Totodată, chiar dacă companiile aveau documente de achiziţie, acestea erau recunoscute drept false, deoarece vânzătorul refuza să confirme actul vânzării. Atunci au fost inițiate cauze penale, care nici până astăzi nu s-au încheiat.

„Tot atunci, când exportatorii se confruntau cu această serie de razii, au apărut anumiți facilitatori care se obligau să rezolve problema contra unei sume de bani. Comisia parlamentară a primit confirmări asupra existenței unor persoane și structuri care cereau $10 mii pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat sau $0,5 pentru fiecare kilogram. În rezultat, piața de nuci a fost lovită de aceste taxe neoficiale. Prețul de achiziționare a scăzut brusc, de la 120-140 lei până la 40 lei de kilogram. De această situaţie au profitat alte companii. De exemplu, compania „Monicol” și-a triplat exporturile în decurs de un an, de la 1,2 mii tone la 3,8 mii tone. Din câte cunoaştem, conducerea acesteia se află în relaţii de rudenie cu Pavel Filip”, a spus deputatul.

El a îndemnat agenții economici să revină la prețurile de achiziție înainte de criză, deoarece, „în caz contrar, se poate considera că aceste companii vor să mențină cu tot dinadinsul un preț extrem de mic, printr-o înțelegere de cartel, ceea ce ar putea justifica intervenția Consiliului Concurenței”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.