Economie

​EXPERŢII WATCHDOG PROPUN ŞASE MĂSURI CE TREBUIE INTRODUSE ÎN LEGEA DEOFFSHORIZĂRII

16 octombrie, 2019

Organizația nonguvernamentală Watchdog.md a propus pentru discuții șase măsuri care trebuie introduse în legea deoffshorizării, recent aprobată în prima lectură.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un studiu al organizației, experții notează că este necesară „introducerea unor rate mai mari pentru plățile către stat”.

„Este vorba despre plăţile royalty, dobânzi și dividende. Atunci, acumularea veniturilor în jurisdicții nesigure nu va mai fi profitabilă. În unele țări UE, ratele mai mari sunt deja aplicate. De exemplu, în Cehia și Portugalia, la plata royalty pentru o companie off-shore din lista neagră taxa la buget este de 35%, în timp ce plata pentru o companie din lista albă este de 15% în Cehia și 25% în Portugalia. În Letonia, impozitul pentru plăţile royalty şi dividende pentru o companie din lista neagră este de 15%, iar în celelalte cazuri – de 0% ”, spun experţii.

Ei amintesc că, „potrivit proiectului de lege, Guvernul urmează să aprobe o metodologie de determinare a jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență”, însă „aici este mai bine să fie preluată metodologia UE”.

În al treilea rând, experții vorbesc despre necesitatea „extinderii domeniului de aplicare a legii, identificând aplicarea schemelor off-shore pe domenii”.

„Dacă legea ar interzice achiziționarea de energie electrică de la companii care nu o produc, atunci compania off-shore „Energocapital” nu ar fura de la noi zeci de milioane de dolari. Și așa să fie prin toate domeniile. Schemele sunt cunoscute: importul de alimente, echipamente de birou, materiale de construcție, echipamente industriale etc.”, notează studiul.

Experții mai propun introducerea unor impozite suplimentare la înregistrarea bunurilor imobiliare ale companiilor off-shore, interdicţia ca băncile să accepte să deservească companii fără oficii şi personal, precum şi examinarea posibilității de a introduce restricții pentru persoanele fizice – impozitarea rezidenților din țările din lista neagră”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.