Economie

ANSA: ÎN MOLDOVA RĂMÂNE DOAR UN SINGUR FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

28 octombrie, 2019

În Moldova rămâne doar un singur focar de pestă porcină africană, localizată într-o gospodărie privată în Comrat.

Surse din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au comunicat agenţiei INFOTAG că, de la începutul anului, în Moldova au fost înregistrate 23 de focare de pestă porcină africană la porci domestici, care au fost eradicate. Tot pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate şase cazuri de pestă porcină africană la mistreț, ultimul caz fiind înregistrat în regiunea satului Crihana Veche, Cahul.

Specialiştii ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale despre cazuri de îmbolnăvire și pieire a animalelor sau de depistare a cadavrelor de porci domestici sau mistreți. Totodată, ANSA nu recomandă hrănirea animalelor cu furaje, inclusiv iarba şi fânul, recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Furajele pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

Agenţia aminteşte de interdicţia de a introduce în Moldova din ţările vecine produse alimentare din carne de porc, deoarece, la frontieră, acestea vor fi confiscate și distruse din motivul riscului pe care îl reprezintă.

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza pestei porcine africane, despăgubiri vor primi doar proprietarii ale căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu legislaţia.

INFOTAG precizează: În 2018, în Moldova au fost înregistrate 37 de focare de pestă porcină africană, dintre care 27 în gospodării private, unde au fost sacrificaţi 578 de porci. Pentru carantină în localităţile infectate au fost cheltuiți aproximativ 1 milion de lei

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.