Economie

​MINISTRUL DE EXTERNE: SUSŢINEREA UE VA DEPINDE NUMAI DE ÎNDEPLINIREA ANGAJAMENTELOR

29 octombrie, 2019

În politică nimeni nu oferă garanţii. Astfel a comentat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, întrebarea „dacă există garanţii ca ajutorul UE să nu fie limitat în viitor”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, diplomatul a menţionat într-un interviu pentru Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul că „astăzi relaţiile UE cu Moldova se bazează pe deschidere, dorință și capacitatea de a oferi sprijinul necesar, însă decizia de a-l acorda nu este luată pe ghicite pentru că nu se știe ce schimbări politice vor fi în țară”.

„UE mobilizează resurse pentru asistență economică, politică, diplomatică și financiară pentru Moldova. Dar acest sprijin va depinde de implementarea reformei justiției la nivelul Parlamentului, Guvernului și administrației prezidențiale. Lista reformelor necesare include și sectorul energetic, unde Moldova trebuie să pună în aplicare prevederile celui de-al treilea pachet energetic, ceea ce înseamnă liberalizarea pieței gazelor”, a spus ministrul.

El a subliniat că sprijinul UE „nu poate fi văzut ca un dar”.

„Acesta se bazează pe îndeplinirea angajamentelor Moldovei. Dacă există întârzieri sau neexecutări, atunci sprijinul poate fi limitat. Aceasta este încă o dovadă că UE nu susține niciun partid, ci doar schimbările democratice în Moldova. Autoritățile trecute nu au depus eforturile necesare în procesul reformelor necesare și, în consecință, nu au primit asistenţă”, a spus Popescu.

Însă diplomatul a menționat că, „după schimbarea guvernării în Republica Moldova, UE a înţeles că republica trece printr-o anumită etapă istorică, care creează oportunități pentru îmbunătățirea situației economice și politice din țară”.

În acest sens, Popescu a menţionat inițiativa privind crearea grupului de lucru Project Team Moldova.

„Când UE ajunge la concluzia privind necesitatea de a accelera susţinerea, se creează grupuri de lucru separate, formate din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai comunității de experți din țările membre. La nivelul UE, s-a decis să fie sprijinită dinamica schimbărilor în Moldova. Iar pentru a acționa mai repede decât presupun procedurile standarde, s-a decis crearea unui astfel de grup de lucru pentru a oferi sprijinul necesar”, a spus diplomatul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.