Economie

BERD PROGNOZEAZĂ PENTRU ANUL 2019 O CREŞTERE A PIB-ULUI MOLDOVEI CU 3,8%, IAR PENTRU 2020 – CU 4%

07 noiembrie, 2019

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prognozează pentru anul 2019 o creştere a PIB-ului Moldovei cu 3,8%, iar pentru 2020 – cu 4%. Comparativ cu prognoza din mai, creşterea a fost majorată cu 0,3 p.p. şi, respectiv, 0,2 p.p.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în prognoza actualizată a BERD privind creşterea PIB-ului ţărilor în economia cărora banca face investiţii se menţionează că creşterea PIB-ului în Moldova s-a accelerat de la 4% în 2018 până la 5,2% în prima jumătate a anului 2019.

„Creșterea producției s-a datorat construcției, în timp ce agricultura a fost singurul sector mare al economiei Moldovei cu o dinamică negativă. Investițiile în capital fix, care au crescut cu 20,3%, au rămas principalul factor al creșterii economice pe partea cheltuielilor”, se arată într-un comunicat al băncii.

Experții BERD atrag atenția asupra faptului că, în Moldova, creșterea consumului gospodăriilor a scăzut până la 1,8% pe an.

Banca subliniază că consolidarea creșterii exporturilor și slăbirea creșterii importurilor au redus contribuția negativă a exporturilor nete la creșterea PIB-ului.

„Cu toate acestea, deficitul de cont curent s-a extins pe fondul unei creșteri ușoare a deficitului comercial. O mare parte a deficitului a fost finanțată într-o măsură mai mică prin finanțarea datoriei”, se menţionează în comunicatul băncii.

Rezervele valutare ale BNM au rămas neschimbate și în septembrie 2019 au constituit $2,9 mlrd., asigurând mai mult de cinci luni volumul necesar de importuri.

Banca atrage atenția la accelerarea inflației până la 6,3% în septembrie 2019, din cauza creșterii prețurilor reglementate și a prețurilor pentru produsele alimentare importate. Acest lucru a determinat Banca Națională a Moldovei să reacționeze prin majorarea ratei de bază de două ori, în iunie și iulie, de la 6,5% la 7,5%.

„Sprijinul FMI rămâne esențial pentru consolidarea stabilității macroeconomice în Moldova”, notează BERD.

Banca menţionează că, în urma dezacordurilor dintre FMI şi guvernul anterior, în iulie 2019, s-a ajuns la un acord la nivel de personal pe marginea celei de-a patra și a cincea revizuiri a programului curent cu fondul, după care Moldova a primit o nouă tranșă de $46,1 mil.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.