Economie

ACTIVITATEA CELOR CARE CUMPĂRĂ NUCI VA FI REGLEMENTATĂ

03 decembrie, 2019

Activitatea persoanelor fizice care se ocupă de cumpărarea nucilor va fi legalizată și reglementată. Despre aceasta a anunțat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, Vladimir Bolea.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a spus că, în Moldova, exportatorii de nuci cumpără de la persoanele fizice mai multe kilograme de nuci în baza buletinului de identitate și întocmirii actului de achiziţie. În acelaşi timp, persoana juridică este obligată să rețină 5% din suma plătită pentru achiziții pentru a o transfera statului sub forma unei taxe unice.

„Dar noi ştim că în toate pieţele din Moldova, precum şi în afara lor, există o categorie de persoane care pot fi numiți achiziţionari. Anume activitatea acestor persoane nu este reglementată de lege. Atunci când solicită certificatul preferenţial de tip Euro 1 pentru scutirea de taxe vamale în Uniunea Europeană, exportatorului i se cere să demonstreze prin acte originea mărfii. Problemele au apărut atunci când persoanele juridice cumpărai 2-3 tone de nuci de la achiziţionari, al căror statut nu este reglementat”, a explicat deputatul.

Potrivit lui, modificările legislative au fost incluse în politica fiscală de către actualul Minister al Finanțelor și reprezintă primul pas pentru reglementarea acestei chestiuni și simplificarea activității economice a exportatorilor.

Conform proiectului de lege, achiziția de produse de origine vegetală, inclusiv nuci, în scopul vânzării ulterioare este o activitate antreprenorială și trebuie înregistrată în orice formă legală. În același timp, în decurs de un an calendaristic, achiziţionarul poate vinde exportatorilor produse într-o sumă care nu depășește 1,2 milioane de lei. Alte modificări se referă la confirmarea originii mărfii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.