Economie

​SONDAJ: DOAR UN SFERT DIN FUNCŢIONARII DE STAT RECUNOSC CĂ ÎN INSTITUŢIILE LOR EXISTĂ CORUPŢIE

10 decembrie, 2019

În Moldova, mai puţin de un sfert din funcţionarii de stat recunosc că în instituţiile lor există corupţie. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj realizat de Transparency International Moldova în rândul funcţionarilor aparatului de stat şi publicat luni, la o conferinţă de presă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la Serviciul Vamal acest număr este aproape dublu – 48%, la Poliția de Frontieră – 45,8%, la Ministerul Afacerilor Interne – 29,3%, la Serviciul Fiscal de Stat – 28,1%, la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – 26,8% și la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – 26,3%.

Cel mai mic indicator este în rândul angajaților de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și cei de la Ministerul Economiei și Infrastructurii – câte 14,3%, la Ministerul Justiției – 10,3%, la Agenția Proprietăţii Publice – 9,8%, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – 8,3% și la Ministerul Finanțelor – 8,2%.

De asemenea, respondenții au fost rugaţi să compare situația cu corupția în timpul Guvernelor conduse de Pavel Filip și Maia Sandu, însă 64% nu au răspuns la întrebare. Aproximativ 18% consideră că sub în Guvernul Sandu corupția a scăzut, 17% susţin că corupția a rămas la același nivel, iar 1% afirmă că aceasta a crescut şi mai mult.

Respondenții consideră că salariul mediu al unui angajat obișnuit, care îl poate motiva să nu participe la corupție, ar trebui să fie de cel puțin 15,1 mii lei ($866), al șefilor instituţiilor de stat – de 20,5 mii lei ($1,17 mii), iar al directorilor și miniștrilor – de 28,7 mii lei ($1,64 mii).

Sondajul a fost realizat în octombrie pe un eşantion de 643 de respondenți în condiții de anonimat în cadrul studiului „Calitatea politicilor anticorupție și climatul de lucru în autorităţile publice locale”, finanțat de Fondul Național al Democrației (NED) din SUA.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.10 12:25 Victor
    Asta este o boala cara a paralizat societatea moldoveneasca!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.