Economie

MINISTERUL ECONOMIEI A ACCEPTAT SĂ MAJOREZE TARIFELE LA CĂLĂTORIILE INTERURBANE, LA SOLICITAREA TRANSPORTATORILOR

27 decembrie, 2019

Tarifele la călătoriile interurbane în Moldova vor fi majorate de la 0,48 lei la 0,6-0,7 lei per kilometru, în funcţie de categoria confortului mijlocului de transport. Anunţul a fost făcut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Anatol Usatîi a spus că, pentru autorităţi, este important în primul rând să fie asigurată funcţionalitatea sistemului transportului de pasageri şi calitatea înaltă a serviciilor prestate, precum şi siguranţa.

Secretarul de stat al ministerului, Iulian Postică, a menţionat că, în pofida prevederilor Codului transportului rutier, care încă din 2014 prevede separarea transportului de călători pe categorii de confort, acestea aşa şi nu au fost puse în aplicare.

„Din punctul nostru de vedere, ajustarea tarifelor este determinată de necesitatea de a îmbunătăți confortul, calitatea și siguranța. Primele două pot fi realizate numai prin investiții, care pot fi asigurate în cazul rentabilității companiilor de transport. Această problemă a fost neglijată mulți ani, iar acum ne aflăm în situația de a alege să avem sau nu transport în general. Iată de ce am decis aplicarea unui mecanism de ajustare a tarifelor, dar care va fi corelat cu sporirea calității în transport”, a explicat el.

Potrivit lui, ministrul va semna astăzi un ordin prin care va fi descris mecanismul de încadrare pe categorie de confort. De asemenea, a fost convenit cu transportatorii ca începând cu 1 februarie și până la 1 octombrie 2020, toate unitățile de transport, în baza unor grafice, să treacă încadrarea pe categorie de confort în urma testării la stațiile de inspecție tehnică.

Tariful de 0,7 lei va fi aplicat doar în cazul transportului cu categorie înaltă de confort. Gradul de confort al mijlocului de transport va fi marcat pe parbriz. Criteriile de confort se vor diferenția după exteriorul și interiorul mijlocului de transport, curățenia, distanța dintre scaune, tapițeria, starea scaunelor și altele. Mijloacele de transport care nu corespund cerinţelor minime de confort nu vor putea presta servicii pasagerilor.

INFOTAG precizează: Companiile de transport din Moldova cer Guvernului din luna iulie să actualizeze tariful la transportul de pasageri, care a fost majorat ultima dată în 2014, de la 0,38 la 0,48 lei. Ei spun că tariful ar trebui majorat până la 0,92 lei sau cel puțin până la 0,74 lei. În decembrie, peste 300 de microbuze au blocat Piaţa Marii Adunări Naționale din Chișinău în semn de protest. Guvernul recunoaște problema, dar subliniază că majorarea tarifului este posibilă numai cu condiția îmbunătățirii calității și siguranței serviciilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.27 18:20 David
    A ramas inca un pas spre victoria transportatorilor!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.