Economie

MOLDOVA VA ACCELERA PROCESUL DE ACREDITARE A LABORATOARELOR DE TESTARE A PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALIERĂ

22 ianuarie, 2020

Premierul Moldovei, Ion Chicu, a dispus organelor responsabilă să accelereze procesul de acreditare a laboratoarelor de testare a produselor de origine animalieră. Indicaţia a fost dată marţi, la o ședință specială, la care au participat membri ai Guvernului, precum şi reprezentanţi ai asociațiilor de specialitate și producători autohtoni.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, participanţii la şedinţă au discutat problemele cu care se confruntă sectorul zootehnic al Moldovei care au fost prezentate în cadrul reuniunii cu mediul de afaceri, organizate de Guvern în luna decembrie 2019.

Prim-ministrul şi-a exprimat convingerea că pot fi identificate modalități de administrare fiscală, capabile să crească competitivitatea sectorului zootehnic autohton.

„Rog să vă implicați activ în elaborarea propunerilor pentru politica fiscală și să țineți cont că acestea trebuie să fie definitivate și puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2021. Între timp, vom găsi măsuri pe termen scurt care vor susține producătorii autohtoni”, a evidenţiat șeful Executivului.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a menţionat că întreprinderile din acest sector suferă pierderi din cauza lipsei infrastructurii de certificare a producției de origine animalieră. În prezent, din categoria acestor produse, în UE pot fi exportate doar mierea și praful de ouă.

În opinia secretarului de stat al Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc, procesul de administrare a cotei TVA pe tot lanțul de producere poate fi considerabil îmbunătățit, fapt care va avea un impact pozitiv la gestionarea afacerilor. El a menţionat că pe platforma Ministerului Finanțelor a fost constituit un grup de lucru, condus de vicepremierul Serghei Pușcuța, care, în comun cu reprezentanții asociațiilor și ai oamenilor de afaceri din domeniul zootehnic, vor examina problemele de ordin fiscal ale sectorului și vor identifica soluții.

Reprezentanții sectorului zootehnic au solicitat susținerea Guvernului în promovarea exportului, asistență financiară în monitorizarea lanțului de trasabilitate a calității produselor și identificarea unor măsuri de protejare a pieței interne. Totodată, a fost accentuată necesitatea avansării încheierii Acordului de Liber Schimb cu China.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.