Economie

LEGEA PRIVIND SOCIETĂŢILE PE ACŢIUNI VA FI RACORDATĂ LA STANDARDELE EUROPENE

21 februarie, 2020

Legea privind societăţile pe acţiuni va fi racordată la standardele europene. Potrivit agenţiei INFOTAG, o serie de modificări şi completări a legislaţiei în acest sens, Parlamentul a aprobat, joi, în lectura a doua, în şedinţa plenară.

Proiectul prevede consolidarea drepturilor acţionarilor, inclusiv în cadrul convocării şi desfăşurării adunărilor generale ale societăţilor, precum şi referitoare la exercitarea drepturilor acţionarilor cu utilizarea mijloacelor electronice.

Iniţiativa legislativă transpune normele eurocomunitare cu privire la dreptul acţionarilor de a introduce nelimitat puncte pe ordinea de zi a adunării generale, cu condiţia ca fiecare punct să fie însoţit de o justificare, precum şi de a pune întrebări, prezenta proiecte de hotărâre. Modificările legislative instituie obligaţia societăţii de a răspunde în termeni determinaţi de lege la întrebările privind chestiunile de pe ordinea de zi a adunării generale, adresate de acţionari.

Totodată, legea va fi completată cu aspecte referitoare la reprezentarea acţionarilor, stabilindu-se reguli detaliate cu privire la procedurile de desemnare şi notificare a reprezentantului, precum şi exercitarea votului prin reprezentare, soluţionarea conflictelor de interese la desemnarea reprezentantului. În acest context, o singură persoană poate reprezenta unul sau mai mulţi acţionari, numărul cărora nu poate fi limitat.

Noile reglementări exclud limitarea potrivit căreia persoanele cu funcţii de răspundere ale societăţii, cu excepţia membrilor consiliului societăţii, nu pot fi reprezentanţi ai acţionarului.

Prevederile mai concretizează drepturilor acţionarilor în cadrul emisiunii de valori mobiliare ale societăţii, în special, implementează cerinţele UE referitoare la publicarea obligatorie sau, în caz de acţiuni nominative, informarea în scris, în termen determinat, a tuturor acţionarilor despre oferta de a subscrie pentru acţiuni, în cazul majorării de capital.

Legea este completată şi cu unele prevederi aferente informaţiilor obligatorii de inclus în contractul de societate şi statutul societăţii pe acţiuni. Noile prevederi stabilesc creşterea graduală a mărimii minime a capitalului social, de la 20 000, cât este în prezent, până la 600 000 lei în 2022.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Până atunci, societăţile pe acţiuni urmează să-şi aducă statutele lor în conformitate cu noile prevederi stabilite de lege.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.02.21 10:29 Galina
    Bine, da nimeni nu crede ca asta da ceva...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.