Economie

PREŞEDINTELE „MOLDOVAGAZ” CONSIDERĂ CĂ COMPANIA POATE DECIDE SINGURĂ DE UNDE ŞI LA CE PREŢ SĂ CUMPERE GAZE

25 februarie, 2020

SA „Moldovagaz” este pregătită să lucreze în conformitate cu regulile pieței concurențiale și ale formării prețurilor și are dreptul de a decide singură ce este benefic pentru ea, ținând cont de interesele consumatorilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat în ajun președintele consiliului de administrație al întreprinderii, Vadim Ceban, comentând propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon, de a cumpăra gaze naturale în UE prin infrastructura ucraineană de transport al gazului, deoarece aceasta este cu 16% mai ieftin decât prețul gazului oferit de compania rusă „Gazprom”.

Potrivit lui, „Moldovagaz” monitorizează zilnic evoluția situației la bursele internaționale, unde în ianuarie și februarie, cotațiile la gazele naturale au constituit $135 și, respectiv, $115 pentru 1000 de metri cubi. Însă la frontiera Republicii Moldova, ținând cont de costurile de transport, prețul de achiziție ar ajunge la $203 și $182, în timp ce prețul de import al gazului natural de la „Gazprom” este de $174.

„Mai mult, propunerea lui Serghei Makogon rezultă din cotația gazelor naturale la bursa ucraineană în mărime de $164,88 pentru 1000 de metri cubi, care, ținând cont de costurile de transport, devine mai mare decât gazul livrat în condițiile contractului semnat cu „Gazprom”, spun specialiștii „Moldovagaz”.

Ei menţionează că, luând în considerare viitoarea reducere a prețurilor la burse, au semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu operatorul rus doar cu un an. În plus, deja în ianuarie au început discuțiile cu operatorul privind revizuirea formulei de bază la calcularea prețului gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, indicată în contract.

„Formarea prețurilor se bazează pe principiile pieței competitive. În această privință, trebuie să ținem cont de disponibilitatea resurselor, să indicăm un preț echitabil și să așteptăm o cotaţie prognozată, mai ales că nimeni nu poate prevedea ce se va întâmpla la iarna viitoare. Consider că nu este corect să comparăm prețurile la burse cu prețurile determinate în baza indexării petrolului, deoarece acestea sunt produse complet diferite”, a subliniat Ceban.

INFOTAG precizează: Makogon a scris pe facebook că, dacă Moldova ar cumpăra gaze din Ucraina cu transportare prin Ucraina, atunci preţul la intrare în RM va fi de circa $146. Aceasta este o economie de circa $28 (-16%).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.