Economie

ASOCIAŢIILE DE BUSINESS SOLICITĂ AUTORITĂŢILOR MOLDOVEI SĂ SPRIJINE MEDIUL DE AFACERI ÎN LEGĂTURĂ CU RĂSPÂNDIREA COVID-19

16 martie, 2020

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM), Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) îndeamnă autorităţile să ia măsuri urgente pentru a sprijini mediul de afaceri în legătură cu răspândirea epidemiei de COVID-19.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-o scrisoare comună adresată Preşedintelui, speakerului Parlamentului şi premierului, ei solicită, în special, reeșalonarea plăților sau prelungirea termenului de calculare și achitare a TVA și a impozitului pe venit; scutirea sau reeșalonarea impozitelor aferente plăților salariale pentru perioada de carantină; prelungirea termenului de calculare și achitare a obligațiilor fiscale, fără aplicarea penalităților și majorărilor de întârziere.

Totodată, în lista cerinţelor se numără înghețarea plăților privind rambursarea împrumuturilor și creditelor către băncile comerciale și organizațiile de creditare nebancară, precum și amânarea plății dobânzilor aferente creditelor și împrumuturilor, inclusiv neaplicarea penalităților și majorărilor pentru întârziere.

Asociaţiile de afaceri mizează pe suportul statului în achitarea salariilor angajaților care se află în concediu forțat legat de carantină. Potrivit lor, o soluție poate fi utilizarea contribuțiilor sociale de stat datorate de angajator pentru achitarea acestor compensații.

Oamenii de afaceri propun autorităţilor să negocieze cu instituțiile financiare privind scăderea ratei dobânzii la credite; să creeze un fond de stat pentru compensarea de urgență a pierderilor suferite de companie urmare a carantinei impuse de codul roșu; să acordare împrumuturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii cu dobânda zero pentru companiile aflate în dificultate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.