Economie

GUVERNUL ŞI-A SUMAT RĂSPUNDEREA PENTRU UN ŞIR DE MĂSURI DE SUSŢINERE A CETĂŢENILOR ŞI MEDIULUI DE AFACERI

02 aprilie, 2020

Guvernul și-a asumat răspunderea asupra instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuţa, a spus că adoptarea acestei legi în regim de urgenţă este determinată de necesitatea de a diminua impactul negativ al pandemiei de coronavirus COVID-19 asupra cetățenilor și economiei naționale.

„Măsurile se referă la susţinerea socială a cetățenilor, la sprijinirea activității antreprenoriale și la îmbunătățirea legislației în domeniul fiscal. În ceea ce privește sprijinul acordat populației, se propune majorarea plăților sociale și extinderea categoriilor de beneficiari de asistență”, a spus el.

Potrivit lui, ajutorul de șomaj va constitui 2,7 mii de lei pe lună, iar beneficiari vor putea fi toţi cei care se înregistrează ca șomer, indiferent dacă întrunesc sau nu condițiile pentru beneficiarul de ajutor social. Totodată, venitul minim garantat este majorat de la 1,1 mii lei la 1,3 mii lei în perioada stării de urgență.

„De asemenea, dacă acum se acordă un ajutor social pentru fiecare copil în valoare de 553 lei pe lună, atunci în perioada stării de urgență, acesta va fi majorat la 975 lei sau cu 76%. Dreptul la ajutor social care expiră în perioada stării de urgență se extinde până la ridicarea acesteia”, a subliniat ministrul.

El a spus că pentru susţinerea mediului de afaceri se propune subvenționarea cheltuielilor angajatorilor legate de remunerarea angajaților aflaţi în șomaj tehnic în cuantum de 100% (din plata impozitelor din salarii), dacă întreprinderea își sistează total sau parțial activitatea conform dispoziţiei Comisiei Naționale pentru Situaţii Excepţionale, 60% - în cazul altora.

„De asemenea, se propune scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, precum şi restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență”, a spus Puşcuţa.

Potrivit lui, se propune reducerea TVA pentru sectorul HoReCa de la 20% la 15%, amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Totodată, sunt propuse câteva simplificări privind contribuțiile sociale și medicale ale angajatorului și ale angajatului.

Legea va intra în vigoare dacă Parlamentul nu va decide să desfăşoare o ședință în termen de trei zile și să demită Guvernul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.