Economie

CĂTRE TRIMESTRUL PATRU AL ANULUI 2020, PREŢUL LA GAZE PENTRU MOLDOVA VA SCĂDEA DE LA $180 LA $100 PENTRU O MIE DE METRI CUBI – PREȘEDINTELE IGOR DODON

03 aprilie, 2020

Către trimestrul patru al anului 2020, preţul la gaze pentru Moldova va scădea de la $180 la $100 pentru o mie de metri cubi, a declarat Preşedintele Igor Dodon vineri, la emisiunea „Președintele răspunde”, transmisă în direct pe rețelele de socializare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, răspunzând la întrebarea revistei „Profit” despre scăderea preţului la gazele naturale, prognozată pentru 2020, şeful statului a spus că trendul de preţ are o tendinţă stabilă de scădere.

„În prezent purtăm negocieri cu „Gazprom”. De la începutul anului, gazul a fost importat la prețul de $176 pentru o mie de metri cubi, iar de la 1 aprilie, prețul a scăzut cu $10-15”, a spus Dodon.

Potrivit lui, de la 1 iulie, prețul va scădea din nou până la aproximativ $135 pentru o mie de metri cubi.

„Contractul actual cu „Gazprom” este avantajos pentru Moldova. Odată cu scăderea prețului la petrol, scade și prețul gazelor naturale, ceea ce ne va permite să reducem tarifele pentru consumatorii casnici și industriali de gaze din țară”, a spus el.

Explicând de ce Bulgaria cumpără gaze de la „Gazprom” la preţul de $140 pentru o mie de metri cubi, iar Moldova la preţul de $176, Președintele a spus că Bulgaria importă gaz la prețul curent al gazului, iar contractul Moldovei determină prețul gazului pentru ultimele nouă luni.

„Vara, vom negocia o posibilă tranziție a republicii la achiziționarea de gaze naturale la prețuri curente pe piețele internaționale”, a spus Dodon.

Întrebat despre creditul oferit de Rusia în valoare de 200 mil. euro, Președintele a spus că, în pofida perioadei dificile, Rusia va acorda acest împrumut Moldovei. Acesta este deja inclus în bugetul Rusiei pentru anul 2020.

„Am vorbit cu Dmitri Kozak și el a spus că Rusia se ţine de cuvânt şi, așa cum a promis, creditul va fi acordat”, a spus Dodon, amintind că, potrivit condițiilor negociate cu Rusia, Moldova are dreptul să cheltuiască aceste fonduri la discreția sa.

El a îndemnat şi alte țări „să ajute Moldova în această perioadă dificilă”.

„Ajutaţi-ne fără condiții speciale și vă vom fi recunoscători pentru aceasta”, a spus Dodon, dând drept exemplu Rusia, China și Elveția, care ajută activ Moldova.

Întrebat despre devalorizarea monedei naționale, care duce la creșterea prețurilor la produsele alimentare, Președintele a spus că, în acest moment dificil, cursul leului moldovenesc va scădea ușor.

„De la începutul anului, leul s-a depreciat față de dolarul american cu 4-5%, în timp ce monedele altor țări, pe ale căror piețe exportatorii moldoveni își vând produsele, s-au depreciat mult mai mult. De exemplu, rubla rusească s-a depreciat în raport cu dolarul cu 17%, ceea ce creează dificultăți pentru exportatorii noștri”, a spus Dodon.

El a reamintit că Banca Națională are suficiente rezerve valutare pentru a susține leul moldovenesc.

Președintele nu a fost de acord cu faptul că exporturile au scăzut brusc în această perioadă. El a spus că exporturile către țările CSI ajung zilnic la 40-50 milioane de lei.

„Au scăzut exporturile către țările UE, lucru ce ţine de zonele economice libere, unde se produc cablaje, în legătură cu pandemia de Covid-19, și doar 7-10% din capacitate lucrează”, a spus Igor Dodon.

Președintele a exclus opțiunea că „BNM ar putea purcede la tipărirea leilor”, deoarece acest lucru va duce la creşterea numărului de bani pe piață care nu sunt acoperiţi cu nimic.

„Deja peste trei luni, acest lucru va duce la un salt al inflației, al creșterea prețurilor, ceea ce va afecta segmentele sărace și neprotejate ale populației”, a explicat Președintele.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.03 13:50 Galina
    Mi mnogo PEREPLACIVAEM za gaz, vse tac govoreat.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.