Economie

​SA „MOLDOVAGAZ” EXPLICĂ PROCEDURA DE FORMARE A PREŢURILOR LA GAZELE IMPORTATE ÎN MOLDOVA

08 aprilie, 2020

Dacă la preţul bursier actual al gazelor naturale se vor adăuga și cheltuielile de transport până la hotarul cu Republica Moldova, atunci costul final la intrare în țară ar fi comparabil cu preţul de $164 pentru o mie de metri cubi. Potrivit agenţiei INFOTAG, asemenea calcule prezintă într-un comentariu SA „Moldovagaz”, care explică metodica sa de comercializare a gazelor pe piaţă prin intermediul hub-urilor specializate.

„$164 pentru o mie de metri cubi este preţul de achiziție de la „Gazprom”, începând cu 1 aprilie curent”, se arată în documentul citat.

Furnizorul de gaze în Moldova menţionează că gazele naturale se comercializează pe piețele de tip spot nu doar prin intermediul burselor tradiționale de mărfuri, ci preponderent în baza hub-urilor energetice specializate.

„În cazul Europei continentale, cele mai mari sunt TTF din Olanda, precum și Gaspool sau NСG din Germania. Însă cotațiile la zi pe aceste hub-uri nu reprezintă prețul la care cumpărătorul final va primi gazele naturale. Deseori, costurile flexibilității zilnice și sezoniere, precum și cheltuielile de transport și distribuție sunt nu doar comparabile, dar în unele cazuri chiar depășesc prețul inițial, în funcție de distanță până la consumator”, menţionează operatorul pieţei moldoveneşti.

În comentariu se spune că, la data de 6 aprilie, prețul de achiziție a gazelor naturale prin hub-ul NСG a constituit circa $87 pentru o mie de metri cubi.

„Potrivit datelor Bursei energetice din Ucraina, la intrare în țară prețul de la hub-ul NСG s-a ridicat la $127 (fără TVA) şi $152 (cu TVA). Cel mai simplu exercițiu aritmetic demonstrează că doar tarifele de transport până la hotarul Ucrainei au majorat prețul de bază cu cel puțin 50%”, se arată în comentariu.

Dacă la aceste cifre se vor adăuga și cheltuielile de transport a gazelor naturale prin gazoductele din Ucraina până la hotarul cu Republica Moldova, costul final la intrare în țară ar fi comparabil cu cel de achiziție de la „Gazprom”, de $164, fără aplicarea condițiilor comparabile de flexibilitate.

„Flexibilitatea sezonieră și cotidiană presupune cheltuieli substanțiale pentru rezervarea capacităților de scurtă durată, inclusiv spații în depozitele de stocare subterane. Totodată, un contract de lungă durată asigură livrările neîntrerupte ale gazelor, acesta nefiind dependent de fluctuațiile de pe piețele de tip spot, inclusiv de volumul de resurse energetice disponibile pentru achiziție. În calitate de cel mai elocvent exemplu poate servi conjunctura pieței din iarna geroasă 2018-2019, când, pe fundalul ofertei foarte limitate, prețul la hub-urile energetice a atins cifra de $260 pentru o mie de metri cubi”, remarcă operatorul.

SA „Moldovagaz” aminteşte că, potrivit contractului actual cu „Gazprom” și reieșind din formula de stabilire a prețului de achiziție, în trimestrele III și IV se prognozează scădere substanțială a prețului la gazele importate în Moldova.

„Totodată, SA „Moldovagaz” continuă procesul de negocieri cu furnizorul în scopul aprobării a unui model nou de stabilire a prețului de achiziție de gaze naturale, unul din punctele forte ale acestuia fiind aplicarea parțială a conjuncturii de pe piețele de tip spot”, se arată în comentariul companiei moldo-ruse, în care „Gazprom” ţine 50% din acţiuni.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.