Economie

DIRECTOR DE PROGRAM "EXPERT GRUP": DUPĂ DEPĂŞIREA CRIZEI PANDEMICE, ECONOMIA MOLDOVEI VA AVEA NEVOIE DE AFACERI NOI

09 aprilie, 2020

După depăşirea crizei pandemice COVID-19, economia Republicii Moldova va avea nevoie de programe ce vizează sprijinirea înfiinţării de noi afaceri, precum şi restructurarea celor vechi. Despre aceasta, miercuri, în cadrul unei conferinţe online a declarat directorul de program din cadrul Centrului analitic independent "Expert-Grup", Sergiu Gaibu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el consideră că, din cauza crizei globale care a fost provocată de pandemie, Republica Moldova nu trebuie să se aştepte la implementarea proiectelor de investiţii mari, respectiv, în acest context, stimularea întreprinderilor mici are o importanţă deosebită.

Potrivit lui, pot fi utilizate programele existente, inclusiv Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie (PARE 1+1) şi Programul "Femei în Afaceri". În acelaşi timp, expertul consideră că trebuie lansate noi instrumente pentru potenţialii beneficiari şi nu doar pentru cetăţenii care se întorc în Republica Moldova cu banii câştigaţi peste hotare.

"În perioada următoare, problemele structurale vor ieşi la suprafaţă. Vorbim despre necesitatea asigurării concurenţei loiale şi a eliminării elementelor negative, inclusiv contrabandă prin Transnistria şi diferenţa de politici fiscale aplicate pe malul stâng al Nistrului, deoarece produsele locale provoacă concurenţă ilegală", a spus el.

Sergiu Gaibu a menţionat că pentru dezvoltarea întreprinderilor mici este necesară optimizarea modului de a face afaceri, deoarece sistemul actual (impozitarea şi Codul Muncii) este de natură generală, indiferent de tipul de întreprindere.

De asemenea, el consideră că este necesar de apelat la practica europeană cu privire la sprijinirea păturilor vulnerabile ale populaţiei, oferind rate ale dobânzii mai mici la împrumuturile pentru această categorie de persoane.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.