Economie

PIAŢA IMOBILIARĂ A MOLDOVEI NU-ŞI PIERDE ATRACTIVITATEA, IAR NUMĂRUL TRANZACŢIILOR CREŞTE - OPINIA EXPERTULUI

09 aprilie, 2020

Piaţa imobiliară a Moldovei nu-şi pierde atractivitatea, iar numărul tranzacţiilor creşte constant. De această opinie este expertul economic al Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că, "în primul trimestru al anului 2020, vânzările/procurările de apartamente au fost de 7354, record absolut pentru această perioadă".

"Vânzările din primele trei luni ale anului curent au fost cu 60% mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenţi. În valori anuale, piaţa imobiliară a trecut pentru prima dată de 30 de mii de apartamente anual, înregistrând în primul trimestru a anului curent 31029 de apartamente vândute/cumpărate pentru ultimele 12 luni. Acest volum de tranzacţii este dublu faţă de vânzările tradiţionale anuale ale Moldovei din ultimii zece ani, iar cota de 20 de mii de apartamente anual a fost depăşită în ultimul trimestru a anului 2018", a spus expertul.

În acelaşi timp, Ioniţă menţionează că "piaţa imobiliară continuă să fie concentrată în municipiul Chişinău, acolo unde au loc aproape 80% din toate tranzacţiile cu apartamentele".

"Numărul de apartamente procurate în ipotecă a înregistrat o uşoară scădere, ajungând la 9,5 mii comparativ cu 9,7 mii în 2019. Pe fundalul creşterii numărului de tranzacţii, cota apartamentelor vândute în ipotecă a scăzut destul de semnificativ. Astfel, anul trecut, 40% dintre apartamente au fost vândute prin intermediul creditelor ipotecare, iar în primul trimestru al anului 2020 acest indicator s-a redus cu până la 30%", a spus expertul.

Potrivit lui, "băncile oferă tot mai multe oportunităţi de finanţare pentru cetăţeni, iar volumul creditelor ipotecare în februarie 2020 au atins cota de 6,5 miliarde de lei, record absolut pentru sistemul bancar".

"Contractarea noilor credite ipotecare este similar cu cel din 2019, dar piaţa imobiliară creşte mult mai rapid, din acest motiv băncile rămân în urma pieţii imobiliare. Deşi piaţa imobiliară este în creştere deja pe parcursul a 3,5 ani, preţul la apartamente rămâne relativ constat. În vara anului 2019 a fost înregistrată o uşoară creştere a preţului, dar acum preţul s-a reîntors la nivelul de la începutul anului trecut. În prezent, un apartament de 70 metri pătraţi în municipiul Chişinău costă în medie 36,2 mii euro, ceea ce este cu 1,1 mii euro mai puţin decât în vara anului 2019", constată economistul.

Ioniţă menţionează că "piaţa imobiliară şi în 2020 rămâne atractivă pentru tranzacţii" şi speră că această criză dictată de COVID-19 nu va avea un impact major asupra pieţii imobiliare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.