Economie

MINISTERUL EDUCAȚIEI A DEMARAT PROCESUL DE RAȚIONALIZARE A REȚELEI DE UNIVERSITĂȚI PUBLICE DIN ȚARĂ

28 mai, 2020
<mt_str50>

Două instituții de învățământ superior vor fuziona prin absorbție cu Universitatea de Stat din Moldova. Este vorba despre Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un comunicat de presă al Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, despre aceasta, în ajun, a declarat Igor Șarov în cadrul unei întrevederi cu rectorii celor două instituții - Valentin Beniuc și Aurelia Hanganu.

Potrivit ministrului, decizia a fost luată urmare a analizei activității celor 18 instituții publice de învățământ superior, care în majoritatea cazurilor au la activ administrații și infrastructuri statice, neadaptate numărului de candidați la studii.

„În condițiile existenței în Republica Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere a studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară cu scopul de a eficientiza cheltuielile publice și de a crește calitatea studiilor”, a menționat el.

Având la bază „Raportul de raționalizare a cheltuielilor în învățământul profesional tehnic și superior” susținut de expertiza Fondului Monetar Internațional, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va implementa în următoarea perioadă unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior. În special, fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și aceleași programe; modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior; consolidarea universităților regionale: în Nordul și Sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde avem Zone economice libere; evaluarea externă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate.

Conform datelor statistice, în anul universitar 2019-2020, în Republica Moldova au activat 18 universități de stat. În acestea studiază circa 47,7 mii de studenți cu 2,9 mii mai puțin decât cu un an mai devreme. Personalul didactic este format din 4,3 mii de specialiști.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.