Economie

EXPERŢII GERMANI VOR ASISTA GUVERNUL MOLDOVEI ÎN ELABORAREA CONCEPTULUI REFORMEI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE

03 iunie, 2020

Experţii de la German Economic Team (GET) vor asista Guvernul Moldovei în elaborarea conceptului reformei administrației publice centrale şi locale în RM, considerând cele mai bune practici europene și internaționale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, această înţelegere a fost atinsă în cadrul unui dialog online a premierului Ion Chicu cu reprezentanţii echipei germane de experţi, din care fac parte foști oficiali de rang înalt din Republica Federală Germania, inclusiv ministrul finanțelor al unuia din landuri.

Participanţii la discuţii au menţionat că obiectivul de eficientizare a administrației publice și, respectiv, de sporire a calității serviciilor prestate către cetățeni și business poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optime de distribuire a competențelor între autorităţile publice centrale și cele locale, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Ei au confirmat că delegarea mai multor competențe pentru administrația publică locală necesită și un potenţial economic și managerial net superior celui existent.

„Delimitarea eficientă a competențelor și identificarea unei structuri teritorial-administrative optimale sunt elementele de bază ale acestei reforme. Numai în asemenea circumstanțe se poate consolida autonomia financiară a autorităţile publice locale, iar cu ea și crearea condițiilor pentru dezvoltarea regiunilor țării. O țară puternică cu teritorii slabe nu poate exista”, a spus Ion Chicu.

Părţile au discutat principalele provocări și riscuri legate de această reform, precum şi experiența unor reforme similare implementate în țările baltice, Slovacia, Ucraina.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.