Economie

PREŞEDINTELE IGOR DODON A VORBIT DESPRE PROBLEMELE PE CARE PLANIFICĂ SĂ LE DISCUTE ÎN CADRUL VIZITEI LA MOSCOVA

04 iunie, 2020

Președintele Igor Dodon a vorbit despre problemele pe care intenționează să le discute în cadrul vizitei pe care o va întreprinde în curând la Moscova. Potrivit agenției INFOTAG, miercuri seara, la postul de radio Sputnik-Moldova, el a spus că „aceasta este o vizită foarte importantă”, fiind organizată pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Victoriei.

„Sper mult că va fi posibilă o întrevedere de lucru cu președintele rus Vladimir Putin, deoarece există mai multe aspecte care trebuie discutate”, a subliniat Dodon.

Potrivit lui, este vorba despre noile negocieri privind acordarea pentru Moldova a unui împrumut din partea Rusiei; despre autorizațiile pentru transportatorii moldoveni pentru transportarea mărfurilor în Rusia; despre extinderea regimului de export fără taxe vamale de mărfuri moldovenești pe piața rusă.

„Prim-ministrul i-a scris deja premierului rus pentru a afla părerea părții ruse cu privire la începerea noilor negocieri. Acum, în ceea ce privește creditul rusesc, există și un consens intern. Acele forțe care au contestat acordul la Curtea Constituțională recunosc că condițiile erau avantajoase pentru Moldova. Aceste 200 de milioane de euro sunt prevăzute în bugetul rusesc, banii au fost incluşi atunci când Duma de Stat a adoptat modificările la buget. Au fost şi explicații ale Ministerului Finanțelor al Rusiei. Și nu este nimic special de discutat, condițiile de bază sunt cunoscute: 200 de milioane de euro la două procente pentru 10 ani”, a spus Președintele.

El și-a exprimat speranța că împrumutul va putea fi primit, dar consideră că șansele obținerii creditului sunt 50 la 50.

„Înțeleg și partea rusească: ei au vrut să acorde un credit, dar noi nu am asigurat procedurile interne. Există întrebări. Iar cea mai importantă este dacă această situație se va întâmpla din nou”, a spus Dodon.

El a mai spus că, în primele cinci luni, transportatorii moldoveni au folosit 8 mii de autorizații pentru a transporta mărfuri în Federația Rusă.

„Ni s-a acordat 16 mii de autorizații pe an. Noi am folosit limita de șase luni în cinci luni. Iar acum e sezonul cireșelor, căpșunilor, trebuie exportate. Recent, m-am adresat către Dmitri Kozak cu rugămintea de a ne oferi în iunie o parte din autorizații pentru a doua jumătate a anului. Această problemă trebuie discutată. De asemenea, este necesar să discutăm problema extinderii regimului preferenţial pentru exportul de produse agricole moldovenești. Acest regim preferenţial expiră la 1 iulie. Datorită exporturilor fără taxe în anul trecut, producătorii noștri au economisit 400-500 mil. lei (20-25 mil. euro)”, a spus Dodon.

El a precizat că Rusia va acoperi toate cheltuielile legate de participarea delegației moldovenești și a personalului militar la Parada Victoriei de la Moscova.

„La paradă vor participa 75 de militari moldoveni. Ei vor pleca din timp, cu 10 zile mai devreme. Federația Rusă va achita toate cheltuielile legate de aceasta, inclusiv zborul și cazarea militarilor moldoveni la Moscova. Din bugetul de stat nu se vor cheltui niciun fel de bani”, a spus Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.04 13:40 David
    Da dl Putin stie despre asta?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.