Economie

​VOLUMUL VENITURILOR PE PIAŢA SERVICIILOR DE INTERNET FIX ÎN BANDĂ LARGĂ ÎN MOLDOVA A CRESCUT CU 2,4%

26 iunie, 2020

În primul trimestru, volumul total al veniturilor obţinute pe piaţa serviciilor de Internet fix în bandă largă în Moldova a constituit 341,4 mil. lei şi a crescut cu 2,4% faţă de perioada similară a anului 2019.

Potrivit agenţiei INFOTAG, aceste date au fost publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), menţionând că numărul total de abonaţi la serviciile respective a crescut, comparativ cu sfârşitul lui 2019, cu 1,2% şi a însumat 678,4 mii.

Creşterea numărului total de abonaţi a fost determinată de sporirea numărului celor ce au optat pentru conexiunile prin cablu coaxial, care au crescut cu 3,5%, alcătuind puţin peste 56 mii şi pentru conexiunile prin fibră optică (FTTx), care s-au majorat cu 1,8% şi au totalizat peste 460 mii. Aceleaşi date arată că, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiei xDSL s-a redus cu 1,5% şi au însumat 160,6 mii, iar abonaţii conectaţi prin alte tehnologii au scăzut cu (0,6%) şi au constituit 1,7 mii.

Rata de penetrare a serviciilor de Internet fix în bandă largă, raportată la 100 de locuitori a crescut cu 0,3 p.p. şi a atins cifra de 25,3%.Venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile de acces la Internet fix în bandă largă a scăzut, faţă de trimestrul I din anul precedent, cu 4,6% şi a alcătuit 168,7 lei.

Urmare a evoluţiei pieţei serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă, la sfârşitul trimestrului I al anului 2020, furnizorii au deţinut, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: S.A. Moldtelecom - 62%, StarNet Soluţii - 21%, Orange Moldova - 7%, iar cota de piaţă cumulativă a celorlalţi furnizori a fost de 10%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.