Economie

MAJORITATEA DE GUVERNARE A CONVENIT SĂ MAJOREZE SALARIILE MEDICILOR ŞI SUBVENŢIILE PENTRU AGRICULTORI

30 iunie, 2020

Salariile medicilor vor fi dublate pe parcursul anului. În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali vor creşte cu 30% de la 1 septembrie, iar, ulterior, de la 1 ianuarie, vor fi majorate cu încă 30%. O altă majorare, de 40%, va veni în prima jumătate a anului viitor. Această înţelegere a fosta tinsă în ajun de majoritatea de guvernare (PSRM şi PDM) la şedinţa tradiţională de lucru, la care au mai participat premierul şi Preşedintele ţării.

Potrivit comunicatului comun al partidelor, citat de agenţia INFOTAG, deputaţii au discutat despre gestionarea crizei COVID-19, despre măsurile întreprinse de Guvern în lupta împotriva răspândirii virusului, dar şi despre ajutoarele care vor fi oferite diferitor categorii de populaţie.

Salariile medicilor se vor majora de câteva ori. În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali vor creşte cu 30% de la 1 septembrie, iar ulterior, de la 1 ianuarie salariile angajaţilor în medicină vor fi majorate cu încă 30%. O altă majorare - de 40% - va veni în prima jumătate a anului viitor. Reprezentanţii PDM şi PSRM au menţionat, o dată în plus, importanţa lucrătorilor medicali în perioada gestionării pandemiei provocate de coronavirus şi recunoştinţa pe care cetăţenii o au faţă de personalul medical.

În special, participanţii au convenit că în următoarea perioadă Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creşteri de alocaţii şi pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

Cât despre susţinerea populaţiei, coaliţia de guvernare a decis lansarea programului “Prima casă 6”, în cadrul căruia angajaţii instituţiilor de forţă vor primi compensaţii de 100% din valoarea locuinţei, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat pentru poliţişti, militari, angajaţi ai CNA, SIS sau SPPS. În aceste scopuri din buget vor fi alocate 20 mil. lei.

Fermieri vor primi şi ei ajutor de la stat într-un an complicat: PDM şi PSRM au convenit majorarea fondului de subvenţionare cu 100 mil. lei.

Totodată, părţile au discutat şi despre împrumutul de 100 mil. euro care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană pentru atenuarea impactului COVID-19 în republică. Condiţiile de acordare a banilor au fost agreate de Republica Moldova şi Comisia Europeană, astfel încât, până la sfârşitul lunii iulie, banii vor ajunge în ţară.

Parlamentarii PDM şi PSRM au solicitat Executivului măsuri sporite de protecţie a cetăţenilor împotriva răspândirii Coronavirusului de tip nou şi o gestionare mai atentă a situaţiei din ţară, în contextul numărului de cazuri noi apărute zilnic.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.30 13:21 Fima
    Alianta PSRM si PDM cade peste chiteva saptamini. sa vedeti!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.