Economie

MINISTRUL DE EXTERNE: INSTABILITATEA POLITICĂ VA DEVENI UNA DINTRE PROVOCĂRILE SERIOASE PENTRU MOLDOVA ÎN PREZENT

01 iulie, 2020

Instabilitatea politică va deveni una dintre provocările serioase pentru Moldova în prezent. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Ţulea.

În cadrul discuţiei online "Parteneriatul estic după 2020", el a menţionat că "în cei şase ani de la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere politic". El a amintit de furtul miliardului, de anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău", evenimente care "au compromis serios relaţiile dintre UE şi Republica Moldova".

"Pe de altă parte, au fost şi momente pozitive. Moldova a fost numită "succesul" Parteneriatului Estic şi, în pofida unui anumit regres, în ultimii şase ani Moldova a reuşit să apropie de UE", a spus Ţulea.

El a subliniat că această realizare "a fost atinsă nu datorită vreunui guvern în parte", ci eforturilor comune ale UE şi Republicii Moldova.

"Şi în tot acest timp, cu viteză diferită, dar totuşi am avansat, în pofida oricărei instabilităţi politice sau economice. Cu toate acestea, nu pot da un răspuns cert dacă Moldova a devenit cu adevărat europeană în această perioadă", a spus el.

Ţulea a menţionat că, fiind un "optimist proeuropean", şi-a dedicat activitatea în funcţia pe care o deţine pentru "revenirea şi consolidarea încrederii în relaţiile bilaterale cu UE".

"Agenda Acordului de Asociere nu este doar un instrument de modernizare a ţării, aşa cum mulţi politicieni din Republica Moldova încearcă să prezinte. Ea devine o pârghie pentru unirea tuturor forţelor progresiste, care sunt interesate de reforme. Forţe care doresc să depăşească impactul acelor grupuri care se opun modernizării, care nu doresc să piardă controlul asupra justiţiei, asupra celor mai profitabile sectoare economice, care sunt împotriva investigării fraudei bancare, care doresc să menţină schemele de corupţie", a subliniat ministrul.

În acelaşi timp, el a recunoscut că în Moldova "persistă o situaţie politică foarte instabilă, iar alegerile prezidenţiale se apropie". Ţulea a spus că "instabilitatea politică" este una dintre cele mai grave provocări pentru Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.