Economie

„TERMOELECTRICA” INTENŢIONEAZĂ SĂ PRODUCĂ ENERGIE TERMICĂ DIN BIOMASĂ

07 iulie, 2020

Compania „Termoelectrica” va lansa în viitorul apropiat un proiect ce prevede producerea energiei termice din biomasă la centralele termice suburbane aflate în gestiune.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul întreprinderii care se ocupă cu termoficarea municipiului, proiectul a fost desemnat câștigător în cadrul unui concurs al proiectelor de inovare și transfer tehnologic, organizat de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, și urmează a fi cofinanțat de „Termoelectrica” și din bugetul de stat în proporție de 50% fiecare.

Proiectul a fost realizat împreună cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFРP) și Terravesta Ltd (Marea Britanie) prin integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată.

Acesta prevede instalarea unui generator de căldură cu o putere nominală de 120-130 kW în incinta instituției, care să funcționeze cu combustibil produs din culturile energetice precum este Miscanthus-ul, plantă testată cu succes de către IGFРP pe terenurile de cercetare aferente acestuia. Valoarea totală a investiției acestui proiect pilot este de circa 1,7 mil. lei.

Noile tehnologii ecologice, ce urmează să fie aplicate de „Termoelectrica” în următorii ani, vor asigura cu energie termică un număr generos de consumatori: 5500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădinițe publice, 25 de unități de învățământ și opt instituții medicale.

Miscanthus este o plantă energetică multianuală, cu ciclu de viață și productivitate de 25 de ani, pe larg utilizată drept biocombustibil în producerea energiei termice în multiple țări europene.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.07 16:32 Maria
    A fost idea corecta chind Banca Mondiala a dat credit si compania sa nescut din nou.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.