Economie

FOSTUL DIRECTOR AL ANRE ESTE SCEPTIC CU PRIVIRE LA SPORIREA SECURITĂȚII ENERGETICE A R. MOLDOVA DATORITĂ CONDUCTEI DE GAZE „IAŞI-CHIȘINĂU”

29 septembrie, 2020

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, este sceptic cu privire la sporirea securității energetice a R. Moldova prin intermediul gazoductului “Iași-Chișinău”. Potrivit agenţiei INFOTAG, el și-a argumentat poziția, marți, în timpul dezbaterilor publice cu genericul: „Gazoductul între politică, economie și șansa de a trăi mai bine”.

„În toți cei 30 de ani de independență a R. Moldova, politicienii ţării au fost strâns legaţi de diferite scheme, asigurate prin furnizarea gratuită a gazelor către regiunea transnistreană”, a spus Victor Parlicov.

Potrivit lui, abia în 2020, autoritățile R. Moldova au recunoscut că valoarea gazoductului „Ungheni-Chișinău” este considerată, mai degrabă, ca o opțiune de rezervă care poate fi utilizată în cazuri critice.

„Sudul țării este alimentat cu gaze din conexiunile la țeava transbalcanică, iar gazul de la Chișinău fizic nu poate ajunge în regiunea de sud. Astfel, în cel mai bun caz, gazoductul „Iași-Chișinău” salvează nordul țării și Chișinăul”, a spus expertul.

El este încrezător că era mai simplu, mai ieftin și mai rapid să fie organizată posibilitatea de revers a gazelor prin gazoductul transbalcanic (din Ucraina -„I.”) existent.

„Când era de așteptat criza gazelor între Ucraina și Rusia, toți cei interesați să primească gaze după 1 ianuarie 2020 – R. Moldova, Bulgaria, România, Ucraina au convenit asupra reversului prin conducta de gaz transbalcanică, ceea ce este mult mai rapidă decât întreaga poveste cu conducta „Iaşi-Ungheni- hișinău”, a spus Victor Parlicov.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.29 18:47 Ion
    Asa si este.
  2. 2020.09.29 18:51 Fima
    Principal ca BERD si Banca de investitii europeana au garantia statului moldav!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.