Economie

SONDAJ: MAJORITATEA CETĂȚENILOR SUSȚIN MAI DEGRABĂ ADERAREA LA UE, DECÂT LA UNIUNEA EUROASIATICĂ

20 octombrie, 2020

Majoritatea cetățenilor consideră că R. Moldova ar trebui să adere la Uniunea Europeană, ci nu la Uniunea Euroasiatică. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS AXA”, la comanda Comunității „WatchDog.MD”.

Potrivit sondajului, 43,6% dintre respondenți au declarat că ar fi mai bine dacă R. Moldova va adera doar la UE, iar 10% – doar la Uniunea Euroasiatică. Totodată, 12,9% dintre persoanele care au participat la sondaj au ales opțiunea „oricare dintre acestea”, iar 23,1% – „niciuna”, în timp ce 10,4% au fost indeciși.

Întrebați dacă împrumutul rusesc va fi alocat R. Moldova înainte de alegerile prezidențiale, 21,8% dintre respondenți consideră că „da”, iar 23,7% – „nu”. În același timp, 30,6% dintre respondenți spus că le este greu să răspundă, 16% – nu cunosc despre un astfel de împrumut, iar 8% nu au răspuns la întrebare.

Sondajul, de asemenea, cuprinde mai multe întrebări despre unele afirmații, care circulă în spațiul informațional, la care respondenții trebuiau să răspundă dacă le consideră adevărate sau false.

La o întrebare cu privire la campania electorală prezidențială – „Considerăți că unii candidați vor cumpăra voturile?” – 67% dintre respondenți cred că acest lucru este „adevărat”, iar 11% – că e „fals”. 54,5% dintre respondenți consideră că este „adevărat”faptul că campania electorală a lui Igor Dodon este finanțată din străinătate (12,2% – că este „fals”).

Întrebați dacă locuitorii regiunii transnistrene participă la alegerile din R. Moldova doar pentru bani, 41,4% au răspuns că acest lucru este „adevărat”, iar 32% – că e „fals”. La întrebarea dacă: „Igor Dodon a creat o alianță informală cu Vlad Plahotniuc și Ilan Șor pentru alegerile prezidențiale” – 40,2% consideră că acest lucru este „adevărat”, iar 17% – că e „fals”.

De asemenea, 33,5% dintre respondenți consideră că coronavirusul este un mit care nu reprezintă o amenințare, iar 59,1% consideră contrariul.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 octombrie, la telefon, pe un eșantion de 1001 persoane cu vârstă peste 18 ani. Marja de eroare este de circa 3,1%. Sondajul nu ia în calcul voturile cetățenilor de peste hotare și cele ale cetățenilor din stânga Nistrului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.20 11:40 Horia
    De ce rezultate atit de deferita?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.