Economie

SECTORUL ZOOTEHNIC DIN MOLDOVA RĂMÂNE O PRIORITATE PENTRU MINISTERUL AGRICULTURII

20 octombrie, 2020

Revitalizarea sectorului zootehnic rămâne a fi o prioritate pe agenda Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Opinia a fost exprimată de către directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), Vadim Curmei, într-un interviu acordat agenției INFOTAG.

El afirmă că Ministerul Agriculturii este în proces de elaborare a proiectului de Regulament privind acordarea de plăți directe per cap de animal.

„AIPA este responsabilă de elaborarea și implementarea noului mecanism de subvenționare prin crearea unui sistem informațional de gestionare și control aferent plăților directe”, a menționat Vadim Curmei.

El consideră că aceste măsuri sunt necesare, întrucât în ultima perioadă se atestă o scădere a numărului de animale și a productivității acestora, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității alimentare a țării.

„Astfel, se impune necesitatea elaborării unui mecanism de susținere a sectorului zootehnic, prin acordarea subvențiilor directe ca suport suplimentar la compensarea parțială a cheltuielilor suportate în vederea menținerii unui nivel cât mai înalt al venitului fermierilor”, a spus el.

Întrebat despre subvenționarea sectorului zootehnic din Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, el a menționat că aceasta se realizează prin mai multe măsuri de sprijin atât post-investiționale cât și în avans.

Vadim Curmei, de asemenea, a menționat că cu suportul statului producătorii pot investi și realiza proiecte pe întreg lanț valoric – pornind de la construcția/modernizarea fermelor, procurarea animalelor de prăsilă, până la procurarea utilajelor necesare la prelucrarea/procesarea produselor lactate și de carne.

Valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020 s-a majorat cu 250 mil. lei în comparativ cu anul precedent și a constituit 1,2 milrd. lei, dintre care 300 mil. de lei sunt compensații pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale din anul curent.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.20 14:09 Alexei
    Dl Curmei este bun manager are stima din partea cogilor...
  2. 2020.10.20 14:11 Svetlana
    AIPA are nevoe in buget mult mai mare - macar 5 000 000 000 de lei!
  3. 2020.10.20 14:43 Mihai
    5 000 000 000 de lei - asta numai in vis poate o sa fie asa suma mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.