Economie

PCRM A CRITICAT „ÎNCĂLCĂRILE ȘI DEZMĂȚUL DIN ACTIVITATEA „MOLDOVAGAZ”

21 octombrie, 2020

Partidul Comuniștilor (PCRM) și-a exprimat indignarea față de faptul că „Moldovagaz”, cu asistența Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), menține tariful la gaze pentru consumatorii finali la $330 pentru 1000 de metri cubi, deși prețul de achiziție al gazelor naturale este de $160.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se relatează într-o scrisoare deschisă a Comitetului Central al PCRM adresată conducerii Guvernului, Curții de Conturi, Centrului anticorupție, precum și SPA „Gazprom”.

În opinia PCRM, „nici un fel de condiții economice interne nu pot fi motivul din care cheltuielile de distribuire a gazelor pentru consumatorii finali depășesc costul însuși al produsului distribuit”.

PCRM a atras atenția asupra faptului că începând cu anul 2009, volumul de gaze pentru tranzit și distribuire internă în R. Moldova, practic, a scăzut de două ori, iar cheltuielile de bază pentru personalul responsabil doar de distribuirea gazelor au crescut de la 142,5 mil. lei în 2010 până la 318,6 mil. lei în anul 2019, ceea ce n-ar fi trebuit să rămână în afara atenției Curții de Conturi și a altor organe de control.

„Tendința de a păstra cu orice preț lipsa de transparență și schemele corupte în activitatea „Moldovagaz” în condițiile pasivității organelor de control în ceea ce privește cheltuielile și mecanismele de formare a prețurilor a condus la faptul că, întrecând orice măsură și având „acoperire” în persoana președintelui neconstituțional Igor Dodon, conducătorii acestei firme, practic, se află în afara oricărui control și a oricărei responsabilități”, consideră autorii scrisorii.

Pentru a evita o explozie socială și acțiuni de proteste în masă, ei au cerut Guvernului și Parlamentului să examineze în regim de urgență situația creată la „Moldovagaz”, să clarifice modul de formare a tarifelor și să concedieze din componența conducerii persoanele vinovate de încălcările admise.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.22 13:06 David
    Acum PCRM este prea slaba...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.