Economie

AMBASADORUL UE: CEA MAI IMPORTANTĂ CONDIȚIE PENTRU ATRAGEREA INVESTIȚIILOR ESTE LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI

23 octombrie, 2020

Cea mai importantă condiție pentru atragerea investițiilor străine este prevenirea şi combaterea fenomenului corupţional. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat, vineri, ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Moldova, Peter Michalko, la deschiderea celui de-al VI-lea Forum internațional de investiții „Invest Găgăuzia-2020” la Comrat.

„Acestea sunt cele două elemente principale care stau la baza relațiilor dintre R. Moldova și UE. Moldova rămâne a fi un partener apropiat al UE, în special în cadrul programului Parteneriatului estic, precum și al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Cel din urmă document rămâne baza interacțiunii dintre noi”, a spus diplomatul, salutând faptul că „autoritățile din Găgăuzia sunt deschise pentru cooperare economică la toate 360 de grade”.

Potrivit lui, în anul 2019, exporturile UTA Gagauzia au constituit circa 2 mlrd. de lei sau 5,6% din volumul total al mărfurilor exportate din Moldova.

„54% dintre acestea au fost exportate în statele UE de către 1837 de companii. Vom susține în continuare dezvoltarea socio-economică a R. Moldova, inclusiv în regiunea găgăuză. Comisia Europeană a acordat R. Moldova asistență în valoare de 87 de mil. de euro pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică, pentru ca toate proiectele de infrastructură și reformele începute să fie finalizate cu succes”, a declarat Peter Michalko.

Prezent la eveniment, Ambasadorului Turciei în Moldova, Gurol Sokmensuer, a remarcat progresul înregistrat de R. Moldova în ultima perioadă, subliniind că Turcia este un important partener al țării noastre.

„Vom continua să aducem aportul necesar pentru intensificarea relațiilor bilaterale și comerciale. Și afacerile turcești joacă un rol important în aceste procese. Doar investițiile turcești în economia moldovenească s-au ridicat la 300 de mil. de euro. Acestea sunt în turism, producția de textile, construcții. În contextul pandemiei, antreprenorii au achiziționat echipamente medicale și laptopuri pentru școlari și profesori, care au fost aduse atât în R. Moldova, cât și în Găgăuzia. În curând, alte echipamente vor fi livrate spitalului din Ceadîr-Lunga și un alt ajutor va fi oferit autonomiei pentru lupta cu COVID-19”, a spus diplomatul, menționând că „afacerile turcești sunt întotdeauna gata să dea o mână de ajutor Moldovei”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.23 18:52 David
    Moldova nu arata rezultate da UE da bani si granturi, cum asa?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.