Economie

GUVERNUL A APROBAT "REFORME RADICALE" ALE PIEŢEI DE ASIGURĂRI DIN MOLDOVA

29 octombrie, 2020

Guvernul a aprobat "reforme radicale" ale pieţei de asigurări din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, în acest sens Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri Proiectul de Lege privind activitatea de asigurare şi reasigurare, care vizează "armonizarea parţială a legislaţiei la standardele Uniunii Europene" şi, în acelaşi timp, "schimbă radical filosofia exercitării controlului asupra acestei pieţe".

Proiectul a fost elaborat de specialiştii Comisie Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) experţii Băncii Mondiale în cadrul proiectului de asistenţă tehnică "Reforma pieţei de asigurări din Moldova".

Prezentul proiect nu transpune integral cadrul reglementat la nivelul UE, dar modifică radical filosofia actului de supraveghere prin introducerea unor abordări specifice. Astfel, astfel "gestionarea riscurilor devine un concept central în activităţile de asigurare şi reasigurare".

Proiectul de lege stabileşte şi competenţele CNPF în calitate de supraveghetor. Astfel, se reglementează măsurile/sancţiunile pe care Autoritatea de supraveghere le poate lua în această calitate, mai cu seamă în cazul în care societăţile de asigurare nu respectă prevederile referitoare la rezervele tehnice şi pe cele privind cerinţele de capital, inclusiv cu interzicerea societăţilor respective să dispună liber de active până la restabilirea conformităţii cu cerinţele legale.

"Procesul de supraveghere se va schimba spre consistenţă, informaţiile care vin de la asigurători vor fi evaluate nu doar din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ. De exemplu, supraveghetorul va putea analiza procesul decizional al agenţilor în termeni de acţiuni într-o anumită situaţie. În domeniul controlului, apare un instrument suplimentar care va permite instituţiei să ia măsuri adecvate care vor fi de natură preventivă în cazul unei deteriorări a situaţiei financiare a unei anumite companii", se arată în proiect.

De asemenea, a fost introdus şi conceptul de "capital minim" - cerinţele urmează a fi îndeplinite în etape, pe parcursul a trei ani. Capitalul minim variază de la 2,2 până la 6,4 mil. de euro, în funcţie de serviciile furnizate şi de natura companiei, precum şi de cerinţele minime faţă de solvabilitatea companiei (raportul dintre active şi pasive ale companiei de asigurări) ca o oportunitate pentru o gestionare eficientă a riscurilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.