Economie

PARLAMENTUL A EXTINS TERMENUL DE REABILITARE A DRUMULUI R1 CHIȘINĂU-UNGHENI-SCULENI

27 noiembrie, 2020

Termenul de implementare a proiectului de reabilitare a drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a fost extins până la finele anului 2022. Potrivit agenției INFOTAG, în acest scop, Parlamentul a ratificat, în cadrul ședinței plenare de joi, Amendamentul nr. 3 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Moldova.

Ratificarea acestuia are drept scop extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare, până la 30 noiembrie 2021 și prelungirea perioadei de implementare a proiectului propriu-zis până la 31 decembrie 2022.

Contractul de finanțare semnat între Moldova și BEI, în valoare totală de 75 mil de euro, a fost ratificat în aprilie 2011. Resursele contractului de finanțare sunt destinate pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale, prestarea serviciilor de consultanță pentru implementarea proiectelor și de supervizare tehnică a lucrărilor de reabilitare. Extinderea termenului de implementare a Proiectului de reabilitare a drumurilor a fost solicitată de Guvernul Moldovei.

De asemenea, Parlamentul a votat pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Amendamentului la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscale (TAMP).

Amendamentele au drept scop extinderea obiectivelor inițiale axate pe îmbunătățirea colectării veniturilor, serviciilor prestate contribuabililor și conformării fiscale prin sprijinirea Guvernului Moldovei în implementarea măsurilor de suport pentru mediul de afaceri, inclusiv în vederea menținerii nivelului de ocupare a forței de muncă în contextul pandemiei COVID-19.

„În acest sens, restructurarea componentelor proiectului va contribui la implementarea celor două programe de susținere a activității de întreprinzător: mecanismul de subvenționare a plăților salariale și programul de rambursare a TVA”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Prin urmare, a fost replanificată suma de $15 mil. pentru finanțarea bazată pe rezultate conform componentei noi incluse în proiect.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.27 12:57 Vica
    Avem asa rezltat din cauza ca dam volumu de lucru companiile straina...
  2. 2020.11.27 13:03 Boris
    Din pacate noi in Moldova nu avem industrie pentru dezvoltare drumurilor...Noi trebue sa recunostem acest fapt.
  3. 2020.11.27 13:05 Lorena
    Practica, chind noi sa reparam la fie care sat 400 sute de metrii drum, este absolut gresita si de loc nu efectiva. Intrebati pe specialistii, ei stiu despre asta.
  4. 2020.11.27 14:37 Elena
    Ramura aceasta inca este la noi in criza profunzima, din pacate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.