Economie

RESURSE ÎN SUMĂ DE 10 MIL. EURO DIN ÎMPRUMUTUL CEB, DISPONIBILE PENTRU RECREDITAREA AGENȚILOR ECONOMICI

30 noiembrie, 2020

Ministerul Finanțelor informează privind disponibilitatea imediată a resurselor primei tranșe în suma de 10 mil. euro din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) acordat Guvernului Moldovei pentru Suportul întreprinderilor micro, mici și mijlocii.

Potrivit agenției INFOTAG, resursele au fost acordate în cadrul Proiectului de 70 mil. de euro „Răspuns de urgență la COVID-19”, care pot fi recreditate agenților economici prin intermediul Instituțiilor Financiare Participante (IFP) în baza contractelor de recreditare.


Cererile pentru sub-împrumuturi din fondurile Proiectului pot fi adresate intermediarilor financiari: BC „MoldovaAgroindbank” SA, BC „Moldindconbank” SA, BC „Comertbank” SA;BC „Victoriabank” SA; „Mobiasbanca-OTP Group” SA; BC „ProCredit Bank” SA; BC „FinComBank” SA.

Partea de finanțare a sub-proiectelor din fondurile împrumutului CEB nu va depăși 90% din suma totală a sub-proiectului, iar pentru un beneficiar pot fi finanțate câteva sub-proiecte eligibile, suma cumulativă a cărora nu va depăși în total echivalentul a 2 milioane Euro. Suma unui sub-proiect separat nu va depăși echivalentul a 600 mii euro.

Finanțarea din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru capital circulant va fi limitată la 300 mii de euro pentru un beneficiar. Maturitatea maximă a sub-împrumuturilor este de 6 ani, inclusiv 12 luni perioada de grație. Maturitatea minimă pentru sub-împrumuturi recreditate de IFP pentru capital circulant - minim 12 luni.

Partea de co-finanțare de 10% necesară conform condițiilor Proiectului, care va fi rambursabilă, se va recredita prin intermediul Instituțiilor Financiare Participante din resursele Instituției Publice „Oficiului de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă” la rata zero.

De asemenea, este posibilă finanțarea retroactivă a cheltuielilor eligibile, efectuate de către beneficiari sau instituțiile financiare participante din resursele proprii ale acestora înainte de data semnării contractului de credit cu banca. Cheltuielile eligibile argumentate ale agenților economici care au avut de suferit în urma pandemiei COVID-19, trebuie să fie efectuate începând cu data de 01 ianuarie 2020.

Rata dobânzii de recreditare pentru instituțiile financiare participante pentru partea de 90% va fi fixă pentru EUR în mărime de 0.60% anual pentru toată perioada de acțiune a împrumutului, pentru MDL rata dobânzii va fi variabilă bazată pe rata de bază anunțată de Banca Națională a Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.