Economie

DATORIA DE STAT A MOLDOVEI SE VA RIDICA LA 31,4% DIN PIB PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI

24 decembrie, 2020

Până la sfârşitul anului 2020, datoria publică a Moldovei se va ridica la 31,4% din PIB. Potrivit INFOTAG, acest lucru este afirmat în declaraţia reprezentanţei permanente a Băncii Mondiale din Republica Moldova, publicată miercuri.

Experţii BM notează că deficitul bugetar din anul curent a fost finanţat din instrumente de datorie, în principal guvernamentale.

"În septembrie, datoria externă a statului era de aproximativ 65% din PIB. Rezervele valutare ale statului sunt la un nivel confortabil, maximum în ultimii 15 ani, de 3,5 miliarde de dolari ", se arată în comunicat.

Analiza băncii spune că până la sfârşitul lunii octombrie, veniturile au scăzut cu 1,7%.

"Impozitul pe venit şi TVA au fost principalele forţe motrice", notează banca.

În documentul se constată o creştere semnificativă a cheltuielilor guvernamentale, deoarece autorităţile au luat măsuri pentru a atenua efectele pandemiei. Se acordă prioritate cheltuielilor sociale, în timp ce investiţiile au scăzut în 2020 cu mai mult de 4%.

"Ca rezultat, deficitul bugetar va ajunge la 4,5% din PIB, ceea ce va stimula creşterea datoriei publice şi garantate de guvern cu 4 puncte procentuale până la 31,4% din PIB", notează BM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.12.24 13:08 Nina
    Asa nivel nu este strasnic...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.