Economie

CONSTRUIREA UNUI NOU MODEL DE DEZVOLTARE ȘI UNEI ECONOMII MONDIALE DESCHISE

05 ianuarie, 2021

Articol semnat de Zhang Yinghong,

ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova

În prezent, lumea trece prin schimbări majore nevăzute într-un secol. În contextul epocii post-pandemice, factorii incerți și instabili cu care se confruntă dezvoltarea economică mondială s-au înmulțit semnificativ. China accelerează formarea unui nou model de dezvoltare cu circuitul intern drept forță principală și stimularea reciprocă a circuitului intern și internațional, injectând o nouă vitalitate în redresarea economică globală.

De ceva timp, mulți prieteni moldoveni mi-au pus aceeași întrebare: înseamnă noul model de dezvoltare că China se va concentra mai mult pe „circuitul intern” sau înseamnă că „dezvoltarea Chinei se va întoarce spre interior”? Ce înseamnă asta pentru China? Ce impact va avea dezvoltarea Chinei asupra Moldovei, Europei de Est și a întregii lumi? Cu aceasta ocazie,aș dori să împărtășesc trei puncte de vedere.

În primul rând, noul model de dezvoltare își propune să construiască un circuit dublu deschis intern și internațional, nu doar să se axeze pe circuitul intern. Noul model de dezvoltare accentuează „circuitul”, iar circuitul intern și circuitul internațional sunt complementare și inseparabile. Construirea unui nou model de dezvoltare nu va aduce beneficii numai dezvoltării stabile a Chinei, ci va aduce și mai multe oportunități fiecărei țări de a împărtăși realizările dezvoltării economice de înaltă calitate a Chinei. Președintele chinez Xi Jinping a subliniat în mod specific: „La moment, economia mondială se confruntă cu numeroase provocări complexe. Nu trebuie să fim opriți de vânturi contrare și valuri potrivnice, ci trebuie să stăm pe partea dreaptă a istoriei, să ne extindem în mod necontenit deschiderea în toate direcțiile, să promovăm construcția unei economii mondiale deschise și să promovăm construirea unei comunități umane cu un destin comun.”

În al doilea rând, noul model de dezvoltare este dedicat deschiderii în toate direcțiile la nivel înalt, ci nu operațiunilor ascunse în spatele ușilor închise. Pe 19 noiembrie, președintele chinez Xi Jinping a participat la APEC CEO Dialogues, la Beijing prin conexiune video și a susținut un discurs important, subliniind că, în cadrul noului model de dezvoltare, China își va deschide în continuare ușile și va împărtăși oportunitățile de dezvoltare cu alte țări din lume. Deschiderea duce la prosperitate, iar închiderea duce la declin. Nicio țară nu se poate angaja în construcție și inovare în spatele ușilor închise.În trecut, dezvoltarea economică rapidă a Chinei a fost realizată în condiții deschise. În cadrul noului model de dezvoltare, dezvoltarea economică de înaltă calitate a Chinei va fi realizată în condiții și mai deschise. Numai în acest mod poate fi conectată mai bine piața internă cu piața internațională, să fie folosită mai bine cele două piețe internaționale și interne și cele două resurse interne și internaționale. Acest lucru nu numai că va injecta mai multă vitalitate și impuls în dezvoltarea sustenabilă și sănătoasă a economiei chineze, ci va oferi și condiții mai favorabile țărilor din întreaga lume să împărtășească oportunități de dezvoltare și să realizeze o dezvoltare de câștig reciproc.

În al treilea rând, conform noului model de dezvoltare, China și-a deschis mai departe ușile către lumea exterioară, creând mai multe oportunități de dezvoltare pentru toate țările din lume. În fața situației epidemice severe și complexe, China a aderat în continuu la un nivel mai ridicat de deschidere, introducând în mod constant noi măsuri și demonstrând noi fapte. Pe de o parte, prin deschiderea în continuare către lumea exterioară, nivelul de dezvoltare externă va fi îmbunătățit în mod cuprinzător: implementarea integrală a Legii investițiilor străine și a regulamentelor sale de punere în aplicare, reducerea în continuare a listei negative a accesului la investițiile străine, promovarea treptată a accesului pe piața financiară și introducerea unui plan general pentru construcția portului de liber schimb Hainan, etc., astfel încât să deschidă calea pentru un circuit dublu intern și internațional deschis și cu promovare reciprocă. Pe de altă parte, trebuie să fie desfășurarea de cooperări și schimburi internaționale la nivel înalt, îmbunătățirea în mod cuprinzător a nivelului de dezvoltare strategică a inițiativei „O Centură, Un Drum” și consolidarea construcției zonelor de liber schimb. În prezent, China a semnat 201 acte de cooperare pentru construcția comună a inițiativei „O Centură, Un Drum” cu 138 de țări și 31 de organizații internaționale și a găzduit cu succes trei Expoziții Internaționale de Import din China. Pe 15 noiembrie a anului curent, China și alte 14 părți au semnat „Acordul regional de parteneriat economic cuprinzător”, stabilind o zonă de liber schimb cu cea mai mare populație participantă, cei mai diversificați membrii și cel mai mare potențial de dezvoltare din lume. Practica a dovedit că ușile Chinei se vor deschide din ce în ce mai mult, iar motorul Chinei și a altor țări din lume pentru a obține beneficii reciproce și dezvoltarea de câștig reciproc va deveni și mai puternic.

Privind înapoi la anul 2020, confruntată cu numeroase provocări, nava economică a Chinei a trecut prin valuri și a navigat în noi ape mărețe. Fondul Monetar Internațional prezice că rata anuală de creștere a PIB-ului Chinei va ajunge la 1,9%, devenind prima economie majoră din acest an care realizează o creștere economică de la negativă la pozitivă. Se poate observa că, sub noul model de dezvoltare, dezvoltarea sustenabilă și stabilă a economiei Chinei va activa pe deplin potențialul pieței Chinei. Bazându-se pe avantajele amplorii pieței și pe perspectivele bune de dezvoltare economică, China va explora continuu noi orizonturi pentru beneficii reciproce și dezvoltarea de câștig reciproc cu alte țări din lume.

În ultimii ani, legăturile chino-moldave au devenit mai strânse, cooperarea în diverse domenii a continuat să se aprofundeze, iar volumul comerțului bilateral a crescut de la an la an. Noul model de dezvoltare al Chinei va aduce mai multe oportunități de cooperare și va crea mai multe dividende în dezvoltarea cooperării chino-moldave. China are o piață de scară largă formată dintr-o populație de 1,4 miliarde de locuitori, incluzând peste 400 de milioane de grupuri cu venituri medii, cu un potențial imens de consum. Sper că prin intermediul cooperării din cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum”, potențialul cooperării chino-moldave va fi eliberat în continuare, diverse domeniile de cooperare, inclusiv proiecte de infrastructurii, vor fi extinse, calitatea cooperării va fi îmbunătățită și mai multe beneficii practice și bunăstare va fi adus oamenilor din cele două țări; sper să promovăm în continuare negocieri privind acordul de liber schimb între China și Moldova, să îmbunătățim competitivitatea produselor moldovenești în China, să creăm condiții bune pentru ca companiile moldovenești să exploreze piața chineză și să promoveze dezvoltarea durabilă a companiilor, să explorăm în continuare cooperarea internațională la nivel înalt în cadrul noului model de dezvoltare, să promovăm fluxul liber de mărfuri, tehnologie și personal între cele două părți și, în același timp, să creăm mai multe oportunități și condiții convenabile pentru cooperare în diverse domenii, inclusiv investiții, servicii, turism etc., să promovăm dezvoltarea industriilor conexe, să promovăm creșterea economică a celor două țări și să obținem beneficia reciproce și rezultate de câștig reciproc.

Sunt convins că pe măsură ce continuă construcția unui nou model de dezvoltare, China va continua să lanseze noi măsuri pentru a se deschide către lumea exterioară la un nivel mai superior, să unească puterile cu țări din lume, inclusiv Moldova, pentru a împărtăși oportunitățile de dezvoltare, pentru a promova construirea unei economii mondiale deschise, va depune eforturi pentru a realiza o creștere puternică, durabilă, echilibrată și incluzivă a economiei mondiale, contribuind cu înțelepciunea chineză la dezvoltarea globală.


Commentarii [ 10 ] adaugă comentariu

  1. 2021.01.05 17:20 Ana
    Ce grija are ambasadorul Chinei despre economia!
  2. 2021.01.05 17:23 Serhio
    Diplomat bine stier ca fara economia dezvoltata prospiretatea nu atit de usor sa obtii...
  3. 2021.01.06 11:06 Nicolae
    Inițiativa „O Centură, Un Drum” - ESTE bun proect pentru DEZVOLTAREA tuturor state.
  4. 2021.01.08 14:00 Vasile
    China sa dezvolta singura si propuna dezvoltarea pentru toti traii - parteneri.
  5. 2021.01.08 14:01 Mihaela
    Noi asteptem investitorii cu numele mare din China da ei nu vin. De ce?
  6. 2021.01.08 14:02 Oleg
    Ce sa propune China este buna pentru tari, care fac politica cinstita...
  7. 2021.01.08 16:09 Tudor
    Ambasador Chinei sta deja mai mult de patru ani, el stie despre Moldova prea mult.
  8. 2021.01.08 16:10 Nicoleta
    Dupa pandemia noi in Moldova trebue sa deschidam tara pentru turistii din China - ei au interes si au multi bani...
  9. 2021.01.12 16:41 Petrica
    Ce model alege China nu este important, cel mai important este ca model se dezvolta economia chinezeasca,
  10. 2021.01.12 16:42 Ivan
    Inca doi-trei ani si economia Chinei sa fie cea mai mare in lume.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.