Economie

​ICIS: MOLDOVA VA APROBA METODOLOGIA EUROPEANĂ DE TARIFICARE A TRANZITULUI DE GAZE

08 aprilie, 2021

Moldova schimbă sistemul tarifelor pentru tranzitul de gaze, care de la 1 aprilie a scăzut la minim. Potrivit INFOTAG cu referire la agenția ICIS, autoritatea de reglementare moldovenească ANRE va aproba metodologia europeană de tarifare a tranzitului de gaze.

Dacă mai devreme prețul pentru transportare a fost stabilit pentru fiecare 100 km, acum acesta va fi stabilit la punctele de intrare și ieșire din sistemul de transport al gazelor din țară. Potrivit ICIS, rata de intrare va fi de 3,85 USD pe mia de metri cubi, iar rata de ieșire va fi de 2,85 USD. Cotele sezoniere nu vor fi utilizate.

Agenția consideră că noile tarife vor reduce semnificativ costul tranzitului moldovenesc. Ea notează că România a fost ultima țară balcanică care a primit combustibil rusesc prin Ucraina. Acum Chișinăul nu poate spera decât la reversul gazoductului trans-balcanic.

Anterior, un membru al consiliului de administrație al Moldovagaz, Alexandr Şevciuc, a spus că Gazprom a plătit în baza unui contract 3 dolari pentru transportul a 1 000 de metri cubi la 100 km. Acest lucru a adus pentru Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz până în 2019 câte 24,5 milioane de dolari pe an.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.