Economie

MINISTERUL ECONOMIEI ESTE DESCHIS SĂ ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ LEGISLAȚIA ÎN DOMENIUL VITICULTURII ȘI VINIFICAȚIEI - MINISTRUL SERGIU GAIBU

23 august, 2021

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit astăzi cu directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat de presă al Ministerului, în cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte referitoare la situația producătorilor vitivinicoli autohtoni în promovarea exportului de vinuri și divinuri pe piața internațională, cât și identificarea unor noi oportunități de promovare a brandului de țară ”Wine of Moldova”.

De asemenea, s-a discutat despre delegarea unui reprezentat al ministerului în cadrul Consiliului de coordonare al ONVV, ca urmare a modificării Legii viei și vinului, nr.57 din 2006, potrivit căreia Consiliul de coordonare a fost completat cu 2 membri, unul din partea Ministerului Economiei și unul din partea Ministerului Finanțelor.

Ministrul Gaibu a declarat că sectorul vitivinicol reprezintă un domeniu strategic pentru economia națională, menționând că Ministerul Economiei este orientat spre eficientizarea proceselor de interacțiune a statului cu producătorii naționali, precum și identificarea piețelor cu potențial real pentru exportul vinurilor. Ministrul a subliniat importanța realizării unor studii pentru a înțelege cererea externă și potențialul obiectiv de export pe tipuri de produse, dar și necesitatea consolidării eforturilor pentru a promova brandul vinicol de țară.

Cristina Frolov a trecut în revistă principalele direcții strategice de dezvoltare ale industriei vitivinicole, specificând lista țărilor de interes sporit ca destinație de export pentru sectorul vitivinicol; consolidarea capacităților instituționale și protecția producătorilor locali; necesitatea eliminării practicilor de concurență neloială și asigurarea unui climat concurențial transparent și corec; importanța dezvoltării durabile a sectorului, precum și necesitatea schimbării practicilor de cultivare în vederea asigurării sustenabilității acestuia în condiții de secetă.

Ambele părți au convenit că este nevoie de acțiuni pragmatice pentru modificarea cadrului normativ aferent sectorului vitivinicol, care ar stimula competitivitatea în rândul producătorilor și ar simplifica procedurile de export, impozitare și certificare. Ministrul Gaibu a arătat deschidere deplină pentru îmbunătățirea legislației în domeniu și asigurarea unui climat de operare economică transparentă și în spiritul economiei de piață liberă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.08.23 14:04 Maria
    ot sa arata ca este bine si frumos. nu cred ca asta este realitatea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.