Economie

​PRIM-MINISTRU: GUVERNUL LUCREAZĂ LA ELABORAREA UNUI ŞIR DE ACŢIUNI PENTRU SUSŢINEREA ECONOMIEI

03 septembrie, 2021

În prezent, Guvernul lucrează la elaborarea unui şir de acţiuni pentru susţinerea economiei Republicii Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în cadrul întrevederii cu liderii grupurilor de lucru a Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

Şefii celor 7 grupuri de lucru au prezentat propuneri pe domeniile lor de competenţă. Astfel, s-a vorbit despre modificări legislative ce ţin de digitalizarea economiei, armonizarea legislaţiei naţionale la cea europeană privind datele cu caracter personal, îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul concurenţei. Totodată, a fost propusă reconceptualizarea funcţiei organelor de control, cu accent pe prevenire şi consultanţa antreprenorilor în aplicarea prevederilor legislative. Iniţiative economice au fost prezentate şi în scopul facilitării comerţului transfrontalier, în conformitate cu Acordul DCFTA.

De asemenea, participanţii au examinat mai multe opţiuni privind promovarea inovaţiei tehnologice în diverse sectoare ale economiei, precum asigurarea în format electronic a unui set minim de documente fără necesitatea prezentării fizice la ridicarea actului. În acest context, s-a convenit organizarea unei şedinţe de lucru cu autorităţile implicate pentru coordonarea acţiunilor necesare.

"Guvernul lucrează acum la elaborarea unui şir de acţiuni pentru susţinerea economiei, menţinerea locurilor de muncă şi protecţia socială a cetăţenilor. Vom veni cu iniţiative pentru subvenţionarea timpului redus de muncă pentru salariaţi şi creşterea accesului la capital de lucru pentru companii. La fel, sunt necesare soluţii pentru transportul public şi interurban, acolo fiind cele mai mari focare de infectare. Împreună vom analiza cele mai afectate domenii şi vom veni cu acţiuni cât mai targetate pe sectoare şi propuneri de politici care ar ajuta aceste sectoare să rămână competitive", a spus Gavriliţa.

Ea a menţionat că Guvernul este gata să ofere asistenţă, să dezvolte politici curajoase pentru a stimula cererea pe piaţă, activitatea economică şi să ajute populaţia vulnerabilă.

"Trebuie să moderăm valul pandemic din această toamnă şi să reducem impactul acestuia asupra familiilor şi agenţilor economici. Într-o săptămână rog să venim cu acţiuni concrete, sistematizate pe diverse domenii. Este important să ne bazăm pe analize bine gândite şi să consolidăm capacitatea statului", a conchis premierul Gavriliţa.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.03 11:50 Alexei
    Prea mult sa pregateste Gavrilita, noi asteptam deja rezultate concrete.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.