Economie

COMPANIILE MOLDOVENEŞTI POT DEVENI FURNIZORI PENTRU INVESTITORII STRĂINI ÎN RM

08 septembrie, 2021

Peste 100 de companii moldoveneşti pot deveni furnizori de produse pentru investitorii străini care au deschis o producere în Republica Moldova. Aceasta este opinia Zonei Economice Libere Bălţi (ZELB), conducerea căreia consideră că "rezidenţii vor putea astfel să obţină furnizori de încredere în ţară".

Administraţia ZELB a declarat pentru INFOTAG că în acest scop a fost lansat "Programul de dezvoltare a furnizorilor local" (PDFL), care vizează creşterea competitivităţii companiilor moldoveneşti până la un nivel la care acestea vor deveni atractive pentru investitorii multinaţionali din industria auto.

Programul acoperă 100 de companii - potenţiali furnizori de nivelul 3 şi 4. Acesta contribuie la iniţierea unor relaţii de afaceri între furnizorii locali şi rezidenţii ZELB, astfel încât aceştia să poată deveni parte a lanţului de aprovizionare.

"Companiile auto se confruntă cu o criză fără precedent. În timpul pandemiei, lanţurile logistice au fost întrerupte, nu s-a ţinut cont de calendarul aprovizionării cu materiale, ceea ce a afectat negativ producţia. În asemenea condiţii, companiile revizuiesc modul de asigurare a producţiei, în primul rând, din punctul de vedere al găsirii celor mai apropiaţi furnizori. Aceasta este o şansă unică pentru companiile moldoveneşti să devină parte a lanţului producătorilor auto mondiali", a declarat administratorul ZELB, Marin Ciobanu.

În cadrul programului, sunt organizate seminare, conduse de experţi cu experienţă de la TUV Karpat (membru al grupului german TUV Thuringen), acreditaţi în sistemul de management al calităţii în industria auto (IATF).

INFOTAG precizează: ZELB a fost fondat în 2010. Zona are 78 de rezidenţi. Investiţiile totale în ZELB constituie $222 mil. Rezidenţii ZELB au creat 11 600 de locuri de muncă cu un salariu mediu de 8600 de lei. Volumul producţiei industriale constituie 6,9 mlrd. de lei pe an, volumul total al vânzărilor este de 7,1 mlrd. lei anual.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.