Economie

MIERCURI, MOLDOVA ȘI GRECIA VOR SEMNA UN ACORD ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII SOCIALE

08 septembrie, 2021

Ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikos Dendias, va efectua miercuri, o vizită la Chișinău și va semna Acordul în domeniul securității sociale dintre două țari și Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au relatat pentru INFOTAG că, vizita va fi întreprinsă la invitația viceprim-ministrului, ministrului de Externe, Nicu Popescu, și urmărește scopul de identificare a celor mai potrivite căi de a avansa implementarea principalelor proiecte bilaterale.

Programul oficialului grec include întrevederi cu președintele Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Decizia cu privire la semnare Acordului administrativ a fost adoptată de Guvernul RM săptămâna trecută și a intrat în vigoare, în ajun, după ce a fost publicată în „Monitorul Oficial”.

Semnarea documentului va permite cetățenilor RM să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani, necesar pe teritoriul țării noastre pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state. La stabilirea pensiei fiecare stat va aplica legislația sa în vigoare. Atât Republica Moldova cât și Republica Elenă vor calcula și achita pensia pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității. În temeiul Acordului se stabilesc doar pensiile de asigurări sociale şi indemnizaţiile de dezabilitate cauzată de un accident la locul muncă sau o boli profesionale.

Moldova are semnate deja acorduri în domeniul protecției sociale cu 15 state, dintre care 13 din UE. În prezent, toate acordurile sunt implementate cu succes.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.08 16:06 Lidia
    Moldovenii demult asteapta asa document!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.