Economie

MOLDOVA A PRIMIT O OFERTĂ DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE DIN 1 MAI DE LA DOUĂ COMPANII, LA PREŢUL DE 96 DOLARI PENTRU UN MEGAWATT

28 aprilie, 2022

Niciuna dintre companiile din Ucraina care acceptă să furnizeze energie electrică Republicii Moldova de la 1 mai nu este de acord să încheie un contract pe un an, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit Infotag, într-o emisiune de la JurnalTV de miercuri seară, aceasta a spus că potenţialii furnizori de energie electrică din Ucraina vorbesc despre încheierea unui contract pentru cel mult câteva luni.

"Guvernul a avut discuţii cu potenţiali furnizori de energie electrică, dar aceştia nu sunt de acord să încheie un contract de furnizare a energiei electrice Republicii Moldova pe un an", a spus preşedintele.

În plus, potrivit acesteia, preţul propus pentru furnizarea energiei electrice din 1 mai este de două ori mai mare decât preţul la care Moldova cumpără curent electric în prezent.

În cadrul emisiunii, jurnalistul a anunţat ofertele a două companii care şi-au declarat disponibilitatea de a furniza energie electrică Republicii Moldova din 1 mai 2022. Potrivit acestuia, pe lângă Moldavskaia GRES, şi-a prezentat oferta şi firma intermediară Avgusto, înregistrată în Cipru. Ea a propus, ca intermediar, furnizarea de energie electrică ucraineană. Jurnalistul a spus că nimeni nu se îndoieşte de faptul că ambele companii care şi-au depus propunerile pentru licitaţie "acţionează concertat", iar "în spatele tuturor acestor lucruri se află oligarhul fugar, fostul deputat Vladimir Andronachi".

Diferenţa de preţ ale celor două oferte este de doar câţiva cenţi. Ambele companii au oferit un preţ de 96 de dolari pentru un megawatt, aproape dublu faţă de preţul actual la care compania Energocom, deţinută de stat, achiziţionează energie electrică de la Moldavskaia GRES.

În emisiune s-a menţionat că costul unui megawatt de energie electrică generată la Moldavskaia GRES este acum de 38 dolari.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2022.04.29 10:43 Pavel
    Ne stoit vo vsem videti plohoe...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.