Economie

ÎNTREPRINDEREA MACON RISCĂ SĂ-ŞI SISTEZE ACTIVITATEA CHIAR ÎN SĂPTĂMÂNA CURENTĂ

01 august, 2022

Una dintre cele mai mari și mai vechi întreprinderi de producție de materiale de construcții din Moldova, SA Macon, ar putea deja săptămâna aceasta să anunțe încetarea activității sale. Potrivit Infotag, fostul deputat Aleksandr Slusari a anunțat acest lucru pe rețelele de socializare.

În opinia sa, acesta este rezultatul „concurenței neloiale din partea Uzinei de ciment Râbnița și al neputinței autorităților competente din Moldova”.

„Vor rămăne fără lucru peste 350 de angajați. 350 cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt loiali acestui stat și au achitat impozitele în bugetul public național. Un an de zile întreprinderea Macon a bătut în toate ușile și a explicat că nu poate concura cu fabrica din Transnistria, care achită de zeci de ori mai puțin pentru gaz și energia electrică și nu cheltuie nimic pentru problemele mediului. Nicio reacție!”, s-a indignat Slusari.

După cum a relatat deja Infotag, SA Macon, care deține 50% din piața internă a cărămizilor, trage de un an un semnal de alarmă din cauza creșterii puternice a prețurilor la gaze și energie electrică, cerând sprijinul autorităților. Potrivit ei, uzina de la Tiraspol, care nu plătește niciun leu la bugetul Republicii Moldova, plătește 67 de euro pentru mia de metri cubi de gaz, în timp ce Macon plătește 620 de euro. Astfel, concurentul își vinde cărămida, inclusiv pe malul drept al Nistrului, cu trei lei bucata, inclusiv livrarea acesteia către cumpărător, ceea ce este cu 40-60% mai puţin decât prețul obiectiv al producătorului moldovenesc. Dacă uzina de la Chișinău se va opri, statul va pierde circa 20 de milioane de lei, pe care Macon îi plătește anual sub formă de impozite și taxe.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2022.08.01 13:23 Dinu
    De ce tace guvernu?
  2. 2022.08.01 13:27 Ana
    Poate este o solutie, uzina trebue sa dezvolta mai departe!
  3. 2022.08.01 13:28 Victor
    De ce nu intrabati pe dl Andrei Spinu, care pozitia lui?
  4. 2022.08.02 09:51 Vica
    Asta este un mare pacat pentru Moldova noastra.
  5. 2022.08.04 12:55 Zosim
    Ce sa face Macon chind tarif la gaz o sa fie 30 de lei un metr cub?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.