Economie

PREŞEDINTELE MAIA SANDU A SPUS CĂ SOLUŢIONAREA PROBLEMEI DIN DOMENIUL ENERGETIC ESTE O CHESTIUNE DE SUPRAVIEŢUIRE PENTRU MOLDOVA

21 noiembrie, 2022

Președintele Maia Sandu a spus că soluționarea problemei energetice este o chestiune de supraviețuire a Republicii Moldova. Potrivit Infotag, ea a scris despre acest lucru într-un articol pentru publicaţia Politico.

Sandu precizează că dacă problemele energetice nu vor fi rezolvate urgent, UE se poate confrunta cu un val de refugiați din Moldova.

„Dacă vom putea lumina și încălzi casele în țara noastră, să ne asigurăm că școlile și spitalele continuă să funcționeze și roțile economiei continuă să se rotească, aceasta va însemna că moldovenii, împreună cu ucrainenii, nu vor trebui să se refugieze în alte țări europene în perioada rece care vine”, notează Sandu.

În același timp, potrivit ei, încă de „dinaintea începutului iernii criza energetică și consecințele economice ale războiului din vecinătate au deja un impact semnificativ asupra vieții cetățenilor, asupra economiei țării și asupra creșterii viitoare a acesteia”.

„Inflația se apropie de 35%; prețurile au crescut vertiginos; rutele comerciale sunt perturbate; iar optimismul investitorilor a slăbit. În ultimele 12 luni, prețul gazului în țara noastră a crescut de șapte ori, iar prețul energiei electrice - de patru ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui probabil până la 65% din venituri pe facturile la utilități (încălzire, electricitate, gaze - „I.”). Ca rezultat, este posibil ca economia să experimenteze o recesiune”, a spus Sandu.

În depășirea crizei, președintele mizează pe sprijinul partenerilor occidentali. Ea a menționat că, recent, UE a anunțat sprijin suplimentar pentru Moldova în valoare de 250 de milioane de euro, iar BERD a acordat un împrumut de 200 de milioane de euro pentru achiziții de gaze de urgență, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia. Ea a mai menționat că pe 21-22 noiembrie, la Paris are loc o reuniune în formatul „Platforma de sprijin pentru Moldova”, care „este menită să mobilizeze sprijinul atât de necesar în ajunul unei ierni aspre”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.