Finanţe

​ÎN TRANSNISTRIA A FOST PRELUNGITĂ VALABILITATEA IMPOZITULUI UNIC ÎN AGRICULTURĂ

10 iulie, 2014

Impozitul unic în agricultură (IUA), de 294 ruble ($22), introdus în Transnistria din 2004, va continua să fie aplicat, potrivit unui proiect de lege aprobat în prima lectură miercuri, spre sfârșitul sesiunii de primăvară-vară a Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, IUA a fost introdus pentru susţinerea ramurii în perioada de criză şi a înlocuit trei tipuri de taxe pentru ţărani – impozitul funciar, impozitul unic în agricultură şi impozitul pentru întreţinerea fondului locativ.

IUA este calculat în funcție din suprafaţa terenului, nu de venitul sau dimensiunea fondului de salarii. Mecanismul se aplica cu condiţia utilizării maxime a terenului. De acesta se puteau folosi doar acei fermieri, ale căror vânzări de produse agricole proprii depăşeşte 60% din profitul total.

Un alt avantaj al impozitului pentru agricultorii care lucrează în mediul rural este determinat de simplitatea calculelor.

În Rusia şi Ucraina acest tip de impozit este permanent, nu temporar. Suma acestuia în aceste ţări depinde de calitatea pământurilor, însă, în medie, la data de 1 ianuarie 2014 impozitul constituia, în valută, - în Rusia $6,5, în Ucraina – $2,1 pentru 1 ha de pământ.

„În Transnistria, la achitarea IUA se adaugă impozitul pentru dezvoltarea satelor, comunelor”, au constatat deputaţii, hotărând să nu schimbe situaţia.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor din Transnistria, din 2008 până 2013, încasările din achitarea IUA constituiau 99,5 mil. ruble ($7,5 mil.).

„Dacă fermierii ar fi achitat în baza sistemului comun, atunci suma impozitului ar fi constituit 181 mil. ruble ($13,8 mil.)”, a menţionat viceministrul Finanţelor, Ala Skibenko, la şedinţa plenară.

Împotriva prelungirii valabilităţii IUA s-a pronunţat reprezentantul preşedintelui în SS, Alexandr Buşuev, care consideră că „în condiţiile deficitului bugetar, acordarea unor astfel de înlesniri în continuare este iraţională”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.